AMB EL SUPORT DE PNB, EA I ARALAR

Gernika suspèn el pregó de les festes davant la prohibició dels actes de suport a presos d'ETA

La localitat farà la cercavila en silenci després de la decisió de l'Audiència Nacional

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS
BILBAO

El ple de l'Ajuntament de Gernika, reunit avui en sessió extraordinària per tractar la prohibició per part de l'Audiència Nacional de dos actes de suport a presos d'ETA, ha decidit, amb els vots a favor de regidors de PNB, EA i Aralar, cancel·lar la lectura del pregó i realitzar en silenci la cercavila de les festes de la localitat.

L'alcalde de la localitat, José María Gorroño (EA), ha explicat que s'ha decidit anul·lar el pregó, que havia quedat desautoritzat per l'Audiència Nacional, ja que hi intervenia un representant del Club de Rugbi Gernika, entitat organitzadora d'un dels homenatges juntament amb l'associació de familiars dels presos d'ETA Etxerat.

Al ple hi han acudit set regidors de la coalició de Govern, formada per EA i ANB, a més de dos regidors més del PNB i un d'Aralar. El consistori està conformat per sis regidors d'EA, quatre d'ANB, cinc del PNB, un d'Aralar i un altre del PSE-EE. ANB han presentat avui un text alternatiu al finalment aprovat però els seus regidors han abandonat l'ajuntament una vegada que no ha estat acceptada la seva proposta.

Alcalde increpat durant el ple

Després de l'acord plenari assolit avui, l'alcalde serà l'encarregat de llançar eltxupinque donarà inici a les festes, sense que posteriorment es doni lectura al tradicional pregó de festes. No obstant, Gorroño ha advertit que la balconada del consistori és d'accés públic i l'autoritat municipal no podria impedir que algun veí prengui la paraula en aquell moment.

Notícies relacionades

Així mateix ha afirmat que la cercavila que es realitza després deltxupines mantindrà, encara que les fanfàrries iniciaran la música des de la part baixa del recorregut i no des del principi, com és costum. Aquesta decisió, ha afegit, es deu al fet que la decisió de l'Audiència Nacional afecta les festes de Gernika "com mai havia passat" al municipi foral.

Gorroño, que ha estat increpat en diverses ocasions durant el ple per gent del públic, ha afegit que Gernika és un poble "pacífic" i ha demanat a tothom que es prenguin les coses "amb calma". Els actes prohibits a la localitat foral s'anaven a celebrar avui i diumenge i tenien com a finalitat rendir homenatge als presos d'ETA Oier Goitia, Arnaltz Guisasola, Borja Jacinto Uberuaga, Ibon Elorrieta, Javier Abaunza, Pedro Arronategui, Jorge Echebarrieta i Urko Mancisidor.