POLÈMICA LINGÜÍSTICA

Feijóo vol que 'A Corunya' torni a ser 'La Coruña'

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO SANGIAO
SANTIAGO

La ciutat d'A Corunya ara podria denominar-se oficialment La Coruña si així ho sol.licita l'ajuntament. Aquest és el compromís que va esbossar ahir el nou president de la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, que a les portes del Dia de les Lletres Gallegues (diumenge) ha ressuscitat una vella polèmica lingüística.

Notícies relacionades

La llei de normalització lin- güística autonòmica estableix que els topònims en aquesta comunitat tindran com a única forma oficial la gallega. Com que Galícia té les competències en la matèria, la norma és obligada per a totes les administracions, així que la fórmula A Corunya és l'única legal. Però Feijóo està disposat a canviar la llei per fer cooficials els dos topònims, el gallec i el castellà, sempre que la iniciativa parteixi de l'ajuntament i compti amb un cert consens.

Els populars corunyesos aplaudeixen aquesta actitud, mentre que els nacionalistes del BNG ja hi van anunciar la seva oposició. El problema és per a un PSOE local que, quan era alcalde l'avui ambaixador espanyol al Vaticà, Francisco Vázquez, va abanderar una batalla judicial per utilitzar oficialment La Coruña. Ara els socialistes governen en aliança amb el Bloc, i l'actual alcalde i antiga mà dreta de Vázquez, Javier Losada, ho té més difícil. Així, Losada només va apuntar que el seu gabinet "respectarà la legalitat vigent", però va recordar al PP que, quan l'ajuntament va voler instaurar el doble topònim en l'última legislatura de Manuel Fraga, el Govern en què hi havia Feijóo els "va portar als tribunals".

Temes:

La Corunya