El conflicte basc

Sarasola coincideix amb Portu al descriureles suposades tortures

Tots dos, incomunicats, asseguren que els van pegar en un bosc

1
Es llegeix en minuts
M. BATALLAS / MADRID
A. UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Mattin Sarasola i Igor Portu, malgrat estar incomunicats, han coincidit a descriure les suposades tortures que els va infligir la Guàrdia Civil després de la seva detenció diumenge passat. Així consta en l'acte de presó dictat ahir pel jutge Fernando Grande-Marlaska, en què, igual que a Portu, imputa a Sarasola la comissió de l'atemptat contra Barajas i l'acusa de preparar una altra acció en una zona comercial de Madrid a principis de desembre del 2007.

Sarasola es va negar a contestar les preguntes del jutge i només va explicar els presumptes maltractaments dels quals va dir que havia estat objecte. La descripció "coincideix" amb la declaració de Portu davant un jutge de Sant Sebastià. Marlaska explica que tots dos han manifestat que "no es van oposar a la detenció" i que "abans de ser portats als calabossos" van ser duts a "una pista forestal" on "els van pegar".

No obstant, els relats divergeixen en un punt, ja que Portu va assegurar que "va sentir un tret" i va pensar que era "una simulació d'execució" de Sarasola mentre que aquest ha declarat que li van posar una pistola "a la templa" però que no li van disparar. A més, Sarasola ha explicat que no ha tornat a veure Portu des de la detenció, però que li va semblar sentir-lo a les dependències de la Guàrdia Civil a Madrid, ja que va sentir "crits de dolor".

Notícies relacionades

LES ACUSACIONS

El jutge revela que les càmeres de seguretat de Barajas van gravar el 30 de desembre del 2006 una persona amb "similituds físiques" a Sarasola, malgrat que va intentar "alterar la seva fesomia" al portar "una maleta amb rodes i una crossa". També que va viatjar amb Portu a Madrid l'1 de desembre per preparar un atemptat a la zona d'Azca. Els etarres van llogar un cotxe que van estacionar al pàrquing del centre comercial.