FESTA COMMEMORATIVA DEL 70È ANIVERSARI DEL CAP DE L'ESTAT

Joan Carles afirma que sempre ha volgut ser "el Rei de tots"

El Monarca es mostra decidit a seguir la seva tasca al capdavant de l'Estat

Zapatero agraeix la seva contribució decisiva a l'Espanya constitucional

Joan Carles I rep l’aplaudiment de la seva dona, Sofia, i de José Luis Rodríguez Zapatero, ahir a la nit al palau del Pardo.

Joan Carles I rep l’aplaudiment de la seva dona, Sofia, i de José Luis Rodríguez Zapatero, ahir a la nit al palau del Pardo. / EFE / ALBERTO MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA SÁENZ-DIEZ
MADRID

Emocionat, satisfet, decidit a continuar la seva tasca com a cap de l'Estat, Joan Carles va reconèixer ahir a la nit que ha volgut ser "el Rei de tots els espanyols". Un propòsit que ha pogut posar en pràctica, segons les seves paraules, gràcies a moltes persones que l'han acompanyat i ajudat al llarg de diverses dècades i que han fet possible construir una democràcia "sòlida, estable i avançada."

En la celebració del 70è aniversari, el Rei va reunir al palau del Pardo els càrrecs institucionals dels seus 32 anys de regnat. Unes 450 persones. Sense la vostra lleialtat, els va dir, Espanya no hauria aconseguit la seva espectacular modernització.

TOTA LA SOCIETAT En la tasca de treballar per un país millor, hi va implicar el conjunt de la societat espanyola i va proclamar el seu orgull per tot el que "tots junts hem aconseguit". El brindis va ser per Espanya i pels ciutadans. Al desitjar-li un feliç aniversari, el president del Govern, que va parlar en primer lloc, va expressar a un Rei amb ulls plorosos la gratitud dels espanyols per haver portat a terme les seves funcions amb abnegació, i per la seva "decisiva" aportació a l'èxit comú que ha suposat l'Espanya constitucional. També li va agrair que hagi consolidat la monarquia parlamentària.

En línia amb l'expressió que el Rei va utilitzar mesos enrere, quan les crítiques a la Corona van arribar a cotes inèdites, Zapatero va reiterar que els 30 anys de monarquia constitucional han constituït el període més fructífer de l'Espanya contemporània. També es va congratular per la manera "exemplar" com ha representat Espanya i pels valors que ha inculcat al Príncep, "de la qualitat humana i formació del qual molts podem donar fe."

FELIP: "GRÀCIES PATRÓ" La veu de Felip quasi es va trencar al felicitar el seu pare com a hereu de la Corona, però sobretot com a fill. El Príncep es va alegrar de la vitalitat que man- té el seu progenitor, del seu sentit de l'humor, de les ganes de continuar al peu del canó i la capacitat per actuar sense pretensions.

Notícies relacionades

Bon coneixedor del temperament espontani del cap de l'Estat, el príncep d'Astúries va recordar que al seu pare sempre li ha agradat la improvisació, la sorpresa, el canvi del pas. A l'acabar, li va dedicar un "gràcies, estimat patró, per la teva intensa entrega a la nació". I en un gest de bon fill li va dedicar un "t'admirem; t'estimem." Pare i fill es van abraçar i es van fer un petó amb afecte.

EXPRESIDENTS Tots els expresidents del Govern, menys Adolfo Suárez, que està malalt, es van asseure al costat dels Reis, com també els presidents del Govern, el Congrés, el Senat, el Constitucional i el Suprem. En altres taules hi havia la vicepresidenta Fernández de la Vega, el president Montilla, el lehendakari Ibarretxe --entre Rajoy i el Príncep-- i Javier Solana. Van compartir estovalles Carrillo amb Martín Villa i el cardenal Rouco amb el seu paisà Pérez Touriño, president de la Xunta.