MISSATGE DE FI D'ANY DEL 'LEHENDAKARI'

Ibarretxe insisteix que hi haurà consulta el 2008 tot i que no s'arribi a un acord amb el Govern

2
Es llegeix en minuts
EFE / VITÒRIA

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, va reiterar el seu compromís de consultar la societat basca el dia 25 d'octubre i es va mostrar convençut que "la societat basca obligarà ETA a parar definitivament". En el seu missatge de Cap d'Any Ibarretxe va mantenir la seva oferta de diàleg i acord al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, al voltant de la celebració d'una consulta a Euskadi, però va advertir que, si l'oferta és rebutjada, "no ens quedarem de braços plegats, seguirem endavant".

Ibarretxe es va acomiadar del 2007 amb una barreja "de frustració i d'esperança", per la ruptura de la treva d'ETA, però va assenyalar que "hi ha sortida" i que "el dret a decidir del poble basc" és "la clau de volta per solucionar el problema basc".

El lehendakari va lamentar els atemptats d'ETA "que ens han tornat a amargar el Nadal", però va assegurar que "ni ETA ni ningú aconseguiran arrabassar-nos l'esperança de sortir definitivament del túnel de la violència i trobar una solució pacífica i democràtica al conflicte polític basc".

Segons la seva opinió, "el 2008 serà un any transcendental, en què s'escriurà el futur d'Euskadi per molt temps", i es va comprometre a "iniciar una nova etapa que ens permeti trencar l'espiral destructiva de la violència i aconseguir la normalització política", basada en tres pilars: "Pau, diàleg i decisió".

"ETA ha d'escoltar la veu del poble"

Així, va opinar que "és hora que ETA escolti la veu del poble i respecti la seva voluntat", i va afirmar que "existeixi o no ETA s'han de buscar solucions polítiques construïdes a través del diàleg entre tots".

Notícies relacionades

El lehendakari va dir que no creu "en una solució basada en les il·legalitzacions, en la no aplicació de tots els drets humans a totes les persones, també als presos, o en la retallada de drets civils i polítics". Es va definir com "un militant del diàleg", que parla "de tot i amb tots", i va advertir que està disposat "a portar aquest compromís fins a les seves últimes conseqüències jurídiques i polítiques".

Així mateix s'ha referit al dret a decidir del poble basc com el tercer pilar sobre el qual s'ha de construir un nou cicle històric, i va afirmar que complirà la seva promesa i donarà la paraula a la societat basca el pròxim 25 d'octubre.