ACCIONS DE SABOTATGE

Ibarretxe recolza les empreses amenaçades per participar en l'AVE basc

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

El Govern que presideix Juan José Ibarretxe va sortir en suport de les empreses que treballen en les obres de l'AVE a Euskadi, que s'han convertit en un dels objectius dels violents. En les últimes setmanes, juntament amb diversos atacs contra maquinària de construcció, s'han succeït les mesures de pressió a companyies per part de col.lectius de diferent signe, des d'ecologistes fins a grups de l'esquerraabertzale.

La portaveu de l'Executiu, Miren Azkarate, va denunciar "l'assetjament, la pressió o el xantatge" que pateixen aquestes empreses, i va avalar el tren d'alta velocitat que unirà les tres capitals basques com una infraestructura "estratègica i d'una envergadura social i econòmica enorme".

En documents interns incautats a ETA es comprova que la banda s'ha marcat com a objectiu atacar les obres, mentre que lakale borrokaja ha començat a sabotejar-ne maquinària. Al mateix temps, les discrepàncies entre els socis en el Govern basc s'estan accentuant. El PNB i EA han fet bandera de la seva construcció, mentre que Ezker Batua (EB) es va presentar a les eleccions amb la promesa d'oposar-se a aquesta inversió milionària.

Notícies relacionades

Però la participació d'EB en aquestes mobilitzacions s'ha complicat després de les amenaces i les agressions que grups de radicals estan portant a terme. Recentment, una empresa guipuscoana va decidir abandonar els treballs al veure el seu nom en pasquins i patir concentracions davant de la seva seu.

La patronal Confebask ha considerat "inacceptables" les amenaces, mentre que el sindicat LAB, pròxim a Batasuna i convocant de les concentracions davant de les empreses, considera "sensat" que les firmes que treballen en el projecte se'n desvinculin.