PARLAMENT BASC

El PSE ultima el suport als pressupostos d'Ibarretxe

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

El Govern basc i el PSE van arribar ahir a un principi d'acord per tirar endavant els pressupostos del 2008. L'Executiu de Juan José Ibarretxe, en minoria a la Cambra basca, necessita un suport extern per aprovar-los. Si es materialitza aquesta entesa seria el tercer any consecutiu en què els socialistes presten auxili al tripartit.

Encara queden alguns serrells pendents, com l'anunciada creació d'un institut basc de finances, del qual els socialistes recelen, però el nivell d'acord és suficient perquè anunciessin que no presentaran esmena a la totalitat. En els dos últims exercicis sí que van prendre aquesta decisió, tot i que la van retirar.

Aquesta sintonia entre el PSE i el tripartit PNB-EA-IU consolida la via de pactes pressupostaris, que ha tingut com a contrapartida el suport penabista als comptes de l'Estat. Per això l'acord d'ahir es donava per fet després que els nacionalistes donessin a Madrid el seu suport als Pressupostos Generals del 2008.

Notícies relacionades

Queda per veure si aquest clima d'entesa té el seu reflex en l'aprovació dels comptes de les diputacions forals. A Guipúscoa, el PNB i EA governen en minoria, de manera que aspiren a aconseguir el suport socialista.

El portaveu del PP basc, Leopoldo Barreda, va anunciar que presentaran esmena a la totalitat a l'entendre que els comptes "es dobleguen a les obsessions nacionalistes d'Ibarretxe". Va criticar el PSE per "vendre's barat" i per incongruència, al recolzar el tripartit mentre rebutgen la consulta anunciada pellehendakari.