INVESTIGACIÓ DE L'ACCIDENT QUE VA COSTAR LA VIDA A 62 MILITARS ESPANYOLS

Marlaska arxiva el cas de la tragèdia de l'avió Iak-42

El jutge sols diu que les 30 identificacions errònies van causar un perjudici moral

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

Arxivat. El jutge Fernando Grande-Marlaska considera que els errors en la identificació de 30 dels 62 militars morts en l'accident del Iak-42 el maig del 2003 no són delictius perquè les errades en els certificats de defunció van ser "vanes, innòcues i intranscendents".

Amb aquest argument, el magistrat ha posat fi a la investigació que es va iniciar contra tres militars. El fiscal va demanar, el 31 d'octubre passat, que es jutgés per falsedat el general de sanitat Vicente Navarro, el comandant metge José Ramírez i el capità metge Miguel Sáez.

ELS FETS

Els fets es remunten al 26 de maig del 2003 quan 62 militars que eren traslladats des de l'Afganistan en un Iak-42 ucraïnès van morir en un accident aeri a Turquia. El mateix dia, una comissió d'oficials espanyols es va traslladar fins a aquell país per fer les autòpsies. Dos dies més tard, Turquia va autoritzar la repatriació de les víctimes. Després dels funerals es va procedir a les exhumacions de 30 d'ells a l'"haver- hi dubtes raonables sobre la seva correcta identificació". Els estudis d'ADN van confirmar les sospites.

Malgrat això, el jutge nega que els militars que van firmar els informes d'autòpsia i els certificats de defunció hagin comès un delicte, ja que l'"error en la identificació" no afecta "elements essencials" del document. Per al jutge, les actes de defunció són vàlides si "acrediten la causa de la mort així com el fet mateix de la mort en la data i el lloc que es diu".

LA CONFESSIÓ

Notícies relacionades

Durant la instrucció, el general Navarro es va declarar responsable dels errors en la identificació dels 30 militars. L'oficial va explicar que en comptes de practicar-los una prova d'ADN va optar per aplicar altres variables com el lloc que ocupaven a l'avió i la vestimenta que portaven.

Per això, després se'ls va haver de fer estudis genètics que han causat "concrets perjudicis morals" perquè han exigit l'exhumació dels cadà- vers. Tot i això, el jutge estima que aquest perjudici no es pot elevar a la categoria de delicte, malgrat que la conducta va ser "greu". Després d'aquesta decisió, Marlaska ha tancat els processos iniciats després d'aquest accident, ja que també va exculpar el PP per la contractació del Iak-42.