El conflicte basc

Ibarretxe vol que Zapatero i Aznar testifiquin en el seu judici

La defensa també demanarà que hi siguin citats Mayor Oreja i Rubalcaba

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

Juan José Ibarretxe vol que els ciutadans vegin amb claredat que el judici obert contra ell per parlar amb Batasuna és un judici polític. Per això ha demanat que hi declarin com a testimonis el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el seu antecessor, José María Aznar, així com el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i Jaime Mayor Oreja (PP).

La tesi d'Ibarretxe és que tots ells han parlat amb ETA i amb Batasuna per buscar la pau, com abans ho van fer els expresidents Felipe González (PSOE) i Adolfo Suárez (UCD). En l'escrit de defensa que presentarà avui al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB), ellehendakaridenuncia que, mentre que tots van dialogar, és ell qui seu al banc dels acusats juntament amb els dirigents socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, i els responsables de Batasuna Arnaldo Otegi, Pernando Barrena, Juan José Petrikorena, Rufi Etxebarria i Olatz Dañobeitia.

MÉS PERSONALITATS

La llista de testimonis sol.licitats per la defensa d'Ibarretxe inclou, a més, l'exassessor d'Aznar Javier Zarzalejos; el president dels socialistes bascos, Jesús Egiguren, que durant anys va parlar a l'ombra amb Batasuna; el premi Nobel de la pau Adolfo Pérez Esquivel, i diversos mediadors internacionals en els conflictes de Sud-àfrica i Irlanda. La sèrie de personalitats es completa amb els presidents del PNB, EA i EB, que en múltiples ocasions han reconegut haver dialogat amb Batasuna.

"Demostrarem que el diàleg no està penat enlloc del món", va dir la portaveu del Govern basc, Miren Azkarate (PNB).

La decisió d'admetre o no els testimonis proposats la prendrà el tribunal que jutjarà el cas. Abans que es constitueixi, s'hauran de resoldre les recusacions presentades pellehendakaricontra dos magistrats, Fernando Ruiz Piñeiro i Antonio Garcia, i la presentada pel Fòrum Ermua contra la jutge Nekane Bolado, que també forma part de la Sala Civil i Penal.

ARXIVAMENT DE LA CAUSA

De totes maneres, el primer que faran els advocats dellehendakariabans que comenci la vista del cas és reclamar-ne l'arxivament immediat. Azkarate va avançar que mantindran la mateixa postura que ha defensat la fiscalia, a l'entendre que no hi ha cas sense acusació pública ni particular.

Notícies relacionades

És l'acció popular exercida pel Fòrum Ermua i per l'associació ultra Dignidad y Justicia l'única que acusa ellehendakari, López i Ares de "col.laboradors necessaris" per a un delicte de desobediència al Tribunal Suprem comès pels dirigents de l'esquerraabertzale. El Fòrum Ermua va considerar "intranscendent" la declaració de Zapatero.

El portaveu socialista al Congrés, Diego López Garrido, va precisar que el seu partit atendrà "respectuós" el que decideixi el tribunal.