COP POLICIAL A L'ENTORN ETARRA

Desarticulada la nova branca juvenil d'ETA a Sant Sebastià

Quatre detinguts se sumen als set del 30 d'octubre

1
Es llegeix en minuts
P. MARTÍN / MADRID / A. UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

La policia va clavar ahir un nou i definitiu cop als dirigents del terrorisme de carrer. Els agents van detenir quatre persones, que juntament amb els set arrestats la setmana passada, tenien l'ordre de reconstruir la branca juvenil d'ETA --Segi-- a Sant Sebastià. La Comissaria General d'Informació va considerar que l'operació és una amenaça per a l'embrió d'aquesta organització a la capital guipuscoana. Tenint en compte l'eficàcia policial contra els impulsors i principals executors de lakale borroka, en el món radicalabertzalees tem que les seves files estiguin infiltrades i que hi hagi nous cops.

Els detinguts són Martín Mendizabal, Jon Etxeberria, Iñaki Coloma i Ekaitz Ezkerra. L'operació havia de ser més àmplia --com ho demostra el fet que es portessin a terme 18 registres-- però alguns dels inculpats van fugir després del cop del 30 d'octubre passat. Precisament la documentació confiscada en aquella operació ha permès efectuar les noves detencions. Segons va informar en una nota, Interior els acusa, a més, de dirigir la nova Segi a Sant Sebastià, de fer tasques de captació de joves i d'organitzar i participar en els disturbis posteriors a les manifestacions il.legals convocades per Batasuna i Askatasuna. A més, han cremat diversos autobusos i han tallat vies fèrries. De fet, tenien documentació sobre el tren d'alta velocitat basc.

A Interior no ha sorprès que ETA hagi intentat reconstruir Segi, ja que la banda es caracteritza per intentar restaurar totes les seves organitzacions desarticulades. El Suprem va assenyalar al febrer, en la sentència en què va condemnar 23 acusats de pertànyer a l'organització, que està "controlada per ETA" i "complementa la seva activitat" mitjançant lakale borroka.

Notícies relacionades

EL PLANTER

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va afegir que el 30% dels que comencen amb "l'anomenada violència de baixa intensitat, acaben jugant a la d'alta". Per tant, segons Rubalcaba, l'objectiu del Govern central amb tots aquests cops --han estat detingudes 24 persones en operacions contra lakale borrokades del juliol-- és doble: "Evitar que el planter d'ETA campi lliurement" i posar fi a "la impunitat" que fa que es vegi amb "normalitat" que cada cap de setmana hi hagi altercats. Des que va finalitzar la treva, el terrorisme de carrer ha causat danys valorats en més de 2,5 milions, segons la Complutense.