PER LA SEVA REUNIÓ AMB BATASUNA

El Govern basc recusarà dos dels tres magistrats que han de jutjar Ibarretxe

La iniciativa obligarà a nomenar substituts i endarrerirà la data del judici fins a l'any que ve

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / VITÒRIA

El Govern basc recusarà dos dels tres magistrats que haurien de jutjar ellehendakari,Juan José Ibarretxe, per "la seva absoluta falta d'imparcialitat" per jutjar aquesta causa, segons ha anunciat la portaveu de l'Executiu de Vitòria, Miren Azkarate. La justícia jutja Ibarretxe i els dirigents del PSE Patxi López i Rodolfo Ares per haver-se reunit amb representants de la il·legalitzada Batasuna.

Després del Consell de Govern celebrat avui, Azkarate ha anunciat les recusacions del president de Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Fernando Ruiz Piñeiro, i d'Antonio García. La tercera jutge que compon el tribunal que hauria de jutjar els tres polítics, Nekane Bolado, serà recusada pel Fòrum d'Ermua.

Declaració institucional

Aquesta iniciativa obligarà a nomenar substituts aquests tres magistrats i endarrerirà la data del judici almenys fins a l'any que ve. En una declaració institucional llegida després de la reunió de l'Executiu basc, Azkarate ha afirmat que la recusació dels dos magistrats s'ha plantejat per l'"absoluta falta d'imparcialitat que han demostrat i per tenir un interès directe sobre el fons de la causa seguida contra ellehendakari".

"[Els dos jutges recusats pel Govern basc] Han fet reiteradament ostentació pública de la seva posició contrària a qualsevol classe de diàleg polític per resoldre els conflictes, i han remarcat, a més, que ho feien en la seva condició de membres del tribunal que ha de jutjar ellehendakari",ha dit Azkarate.

Malgrat la seva condició de magistrats, "tots dos han opinat reiteradament" sobre qüestions polítiques i s'han manifestat contraris a les idees que "democràticament expressen i defensen ellehendakarii aquest Govern", segons l'Executiu basc.

Contaminats judicialment

Així mateix, pel Gabinet d'Ibarretxe, els dos magistrats estan contaminats judicialment per haver resolt qüestions referents al procediment penal que se segueix contra ellehendakari,ja que han decidit sobre diversos recursos durant la instrucció del cas.

Preguntada per la decisió de la fiscalia de demanar l'absolució d'Ibarretxe i dels socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, Azkarate ha dit que és una mostra de "coherència jurídica".

La influència del Fòrum d'Ermua

Notícies relacionades

Ha afegit que la postura de l'acusació demostra el que el Govern basc "ha repetit una vegada i una altra", que el jutge instructor i els membres que s'ha decidit recusar, "l'única raó que atenen és la del Fòrum d'Ermua i la de Dignitat i Justícia".

Per Azkarate, "no atenen les raons de la fiscalia, ni els arguments del Tribunal Suprem ni de l'Audiència Nacional", i això és una "prova palpable de la desraó jurídica de tot aquest camí".