COMPLEIX CONDEMNA PER DUES CAUSES

L'etarra Iñaki Bilbao, hospitalitzat a causa d'una vaga de fam i de set

El reclús, que ha perdut gairebé 20 quilos, pateix una forta deshidratació i un problema hepàtic

1
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

L'etarra Iñaki Bilbao, que compleix condemna per dues causes, una d'elles l'assassinat el 2002 d'un regidor socialista a Guipúscoa, està ingressat a l'hospital de Puerto Real (Cadis) a causa de la vaga de fam i de set que va començar fa nou dies.

Segons fonts sanitàries, Bilbao va ser traslladat ahir a la tarda, dimecres, des de la presó gaditana del Puerto de Santa María al centre mèdic de Puerto Real per ser atès dels trastorns derivats de la vaga que l'intern va començar el dia 22 per demanar l'autodeterminació d'Eukal Herria.

El reclús, que ha perdut gairebé 20 quilos des que va començar la vaga, presentava, segons les fonts, una forta deshidratació i un patiment hepàtic, i per això el jutge de vigilància penitenciària va determinar el seu trasllat al centre sanitari.

Allà, després de ser hidratat, rebrà alimentació parenteral forçosa, a la qual ahir no s'havia resistit, encara que va comunicar la seva voluntat de seguir amb la seva abstinència d'aliments i líquids.

45 anys de presó

El terrorista compleix actualment una condemna de 45 anys de presó com a autor de la mort del regidor socialista d'Orio (Guipúscoa) Juan Priede Pérez, el març del 2002, a qui va assassinar de diversos trets quan era a l'entrada d'un bar d'aquesta localitat.

A més, l'Audiència Nacional el va condemnar l'11 d'octubre a 14 anys de presó per amenaçar de mort i proferir insults greus contra els magistrats de l'alt tribunal Alfonso Guevara i Baltasar Garzón, durant un judici celebrat contra ell el setembre del 2006.

Notícies relacionades

En concret, durant la vista oral celebrada el 7 de setembre del 2006 contra Bilbao per haver amenaçat el jutge Baltasar Garzón, quan aquest intentava prendre-li declaració al seu despatx el maig del 2003, l'etarra va proferir amenaces com aquesta: "T'arrencaré la pell a tires, feixista, et dispararé set trets, vine tu aquí si tens ous".

Durant aquella vista, Bilbao va reiterar en diverses ocasions la seva defensa de la lluita armada i el seu no reconeixement del tribunal que el jutjava, que va qualificar de feixista i repressor, i finalment va haver de ser expulsat de la sala per alteració de l'ordre.

Temes:

Vaga de fam