REUNIÓ DEL CONSELL EXECUTIU DE LA GENERALITAT

Carod rebutja la dimissió de Bargalló per l'error de la Biennal

El president del Ramon Llull va donar per fet que Catalunya serà invitada a Venècia

El Govern català creu que l'èxit de Frankfurt no es pot tacar

2
Es llegeix en minuts
MANEL MANCHÓN / ERNEST ALÓS / BARCELONA

Un sol error no pot "tacar" tota la feina realitzada durant la Fira de Frankfurt. Aquesta consideració per part del Govern català va evitar ahir la dimissió del director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, després de la relliscada d'haver donat per fet de forma prematura que Catalunya havia estat convidada a la Biennal d'art Venècia del 2009.

Bargalló, conscient de la seva equivocació, va posar el càrrec a disposició del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que no va acceptar la dimissió. La decisió de Carod de salvar Bargalló al capdavant del Ramon Llull, adscrit a la Vicepresidència, va ser compartida per tot el Govern, a pesar del malestar creat i, especialment, de l'enorme enuig del mateix Carod, que s'ha vist immers en una altra polèmica que espatlla la seva pretensió d'oferir una imatge d'eficàcia i rigor.

EXCÉS D'EUFÒRIA

Fonts de Presidència de la Generalitat van assegurar que l'equívoc de Carod, que va anunciar la invitació de Catalunya a la Biennal de Venècia en la clausura de la Fira de Frankfurt, s'havia de reduir a un "excés d'eufòria", després del que es considera com un "èxit" del Govern "des de tots els punts de vista" en l'esdeveniment anual més important en el camp de l'edició literària. Carod es va avançar, en la reunió setmanal del Consell Executiu, als possibles retrets del president José Montilla o de la resta de consellers i va afirmar que tot va ser producte d'un "excés de precipitació" de Bargalló, que tan sols comptava amb una carta de suport de l'alcalde de Venècia, Massimo Cacciari.

Fonts pròximes a Carod asseguren que aquest li va preguntar a Bargalló, a Frankfurt, si era segura la participació de Catalunya en la Biennal de Venècia. La resposta va ser contundent, però clarament insuficient, cosa que no va saber valorar el mateix Carod. Bargalló li va dir que tenia la carta de Cacciari, i que aquest estava "totalment entusiasmat amb la idea", però és el Patronat de la Biennal el que decideix sobre les propostes i les invitacions. El fet que Cacciari sigui, en la seva condició d'alcalde de la ciutat, vicepresident del Patronat, hauria provocat l'excés de confiança de Bargalló, que va donar l'assumpte per tancat.

L'ensopegada de Carod arriba en un moment de gran convulsió a Esquerra, pendent de la conferència nacional de dissabte que ve. I l'error ha estat provocat per Bargalló, un dels dirigents més pròxims a Carod, que va ser conseller en cap en l'anterior legislatura.

FACTOR PUIGCERCÓS

Notícies relacionades

Fonts pròximes al conseller de Governació, Joan Puigcercós, que no amaga la seva pretensió de competir amb Carod pel lideratge d'ERC en les pròximes autonòmiques, també van salvar Bargalló, i en van destacar la tasca a la Fira de Frankfurt. En qualsevol cas, les mateixes fonts es van mostrar "sorpreses" per la precipitació de Carod a l'anunciar la suposada invitació de la biennal.

Tot i això, tant Esquerra, com el Govern creuen que en els pròxims mesos es podrà reconduir la polèmica i elaborar un proposta artística atractiva que acabi aconseguint la presència de Catalunya a Venècia. Després de donar-se per solucionada la crisi, Carod confia que sigui el mateix Bargalló qui porti a bon port el projecte de la presència de Catalunya a la biennal.