Els incidents

Batalla campal a Sant Sebastià entre radicals i l'Ertzaintza

Els 'abertzales' ocupen la Part Vella per impedir un acte de Falange pel 12-O

Els ultres criden contra el Rei i la Constitució, allunyats del centre de la ciutat

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Dues persones van ser detingudes a Sant Sebastià per la participació en els gravíssims incidents registrats ahir al final d'un "festival antifeixista", que havia organitzat l'esquerraabertzaleen protesta per una marxa de la Falange inicialment prevista a la capital donostiarra. La virulència dels disturbis va aconsellar conduir el mig miler d'ultres a un centre comercial dels afores, on van llançar crits contra el Rei, la Constitució i els presos d'ETA abans de tornar als autobusos.

El desplegament policial de l'Ertzaintza, integrat per una desena de furgonetes que posteriorment van rebre reforços, va ser insuficient per evitar que la ciutat quedés sumida en el caos. A les cinc de la tarda estava prevista l'arribada dels ultradretans al Boulevard donostiarra, on sorprenentment el Tribunal Superior de Justícia del País Basc havia autoritzat la celebració d'un acte. Però centenars de radicals ja s'havien apoderat del centre de la ciutat.

BARRICADES EN FLAMES

Els esvalotadors van tallar desenes de carrers amb barricades en flames. En una àrea d'un quilòmetre quadrat, des de la Part Vella fins al carrer de San Martín, tots els contenidors d'escombraries van ser bolcats i col.locats al mig del carrer, de manera que feien impossible el trànsit rodat. Les càrregues policials van sorprendre molts vianants i turistes, que es van veure envoltats pels enfrontaments que se succeïen en tots els carrers del centre de la ciutat.

Durant els dies previs, diversos col.lectius de l'esquerraabertzale, inclosos Batasuna i ANB, havien convocat per ahir un festival "antifeixista" davant de l'anunciada celebració d'una marxa de la Falange amb el lemaEspanya, única nació. Tota la zona es va despertar amb cartells contra els falangistes, i a les tres de la tarda va començar un festival musical davant d'un miler de persones. El grup que va tancar el concert va interpretar temes com per exempleMátalosiAlguien tiene que apretar el gatillo, a la qual cosa el públic responia "ETA".

COORDINACIÓ

Notícies relacionades

Els radicalsabertzalesvan demostrar una perfecta coordinació en les seves accions. Tot just acabat el concert, es van dispersar pels carrers adjacents. A l'espera dels falangistes, van formar grups per atacar l'Ertzaintza. Mentre uns llançaven pedres, petards i bengales als agents, els altres trencaven els vidres de diverses entitats bancàries, incendiaven caixers i arrasaven mobiliari urbà. També van destrossar aparadors comercials i vehicles aparcats. A escassos metres del dispositiu policial, van col.locar dos autobusos de través, però no van aconseguir incendiar-los.

La policia es veia superada i les càrregues dels agents no podien controlar els desordres que se succeïen a gran velocitat. A mitja tarda, durant més de dues hores, alguns carrers cèntrics tenien cinc barricades en flames. Totes les vies perpendiculars al Boulevard eren escenari d'enfrontaments.