La manifestació 'abertzale'

La marxa pro presos acaba en batalla campal amb l'Ertzaintza

Nou detinguts i onze ferits en els incidents registrats a Sant Sebastià

L'acte estava prohibit, però els radicals van desafiar el desplegament policial

2
Es llegeix en minuts
A. U. / SANT SEBASTIÀ

Nou detinguts, entre ells el portaveu d'Askatasuna, Juan Mari Olano, i onze persones amb ferides i també contusions, cinc d'elles ertzaines, és el balanç final dels incidents que es van registrar ahir a Sant Sebastià. Un inusitat desplegament de la policia autonòmica va impedir la celebració d'una manifestació en favor dels presos d'ETA que havia estat prohibida pel departament basc d'Interior.

Olano és un dels dirigents més veterans de l'esquerra abertzale i una de les cares més conegudes de l'associació de suport als reclusos d'ETA. El seu protagonisme va créixer durant la vaga de fam del pres Iñaki de Juana, ja que Olano actuava com a portaveu de l'etarra. A més de convocant de la marxa prohibida, ahir va encapçalar la mobilització i va portar la pancarta; per això, va ser un dels primers detinguts.

La marxa estava anunciada per a les 13.30 hores, però en aquell moment més de 21 furgonetes de la policia basca i 200 agents havien pres posicions al Boulevard donostiarra. L'Ertzaintza havia estat atacada feia molt poc temps per radicals en aquell mateix lloc; unes agressions que van quedar impunes tot i que alguns agents hi van resultar ferits.

Ahir, un fort cordó policial impedia el pas dels manifestants, amb el suport d'un helicòpter. La zona estava molt concorreguda, ja que se celebrava la segona jornada de les tradicionals regates de teranyines de la Concha, que congreguen milers de persones. Després de les advertències que van realitzar els ertzaines, i al comprovar que els manifestants avançaven, es va produir la primera càrrega amb material antiavalots. En les hores següents es van succeir els enfrontaments. Les pilotes de goma obtenien com a resposta ampolles i pedres. Els radicals van bolcar taules i cadires de les terrasses pròximes i van col.locar diversos contenidors.

FERITS I DETENCIONS

De les nou detencions que es van practicar, el Departament d'Interior basc només va precisar que hi havia vuit homes i una dona, sobre els quals s'ha obert un atestat policial per desordres públics i per manifestació il.legal que està en curs d'investigació. El Moviment Pro Amnistia va informar en un comunicat sobre la identitat de set dels arrestats: Izaskun Azkarate, Jon Mikel Fernández, Xabier Ibaiondo, Imanol Esoain, Asier Eizagirre i Patxi Gil, a més de Juan María Olano.

Durant aquests disturbis, un ertzaina va resultar ferit "de certa gravetat", segons Interior, amb talls al coll per l'impacte d'una ampolla. Va ser traslladat a un centre hospitalari, on els facultatius van detenir l'hemorràgia que patia, van estabilitzar la seva situació i van fer que la seva vida no corrés perill. Quatre agents més van rebre diversos cops i van necessitar atenció mèdica. El Servei Basc de Salut va atendre sis persones, en principi manifestants, per cops i talls, encara que cap revestia gravetat.

INCIDENTS

Notícies relacionades

L'esquerra abertzale va mostrar la seva "enèrgica repulsa" per l'actuació de l'Ertzaintza i va culpar el PNB de "fer el joc brut a Madrid". També va criticar l'actitud del PSOE i del lehendakari, Juan José

Ibarretxe, a qui va advertir que ha perdut credibilitat per realitzar una consulta popular.

Temes:

Ertzaintza