TENSIÓ PEL FRE JUDICIAL AL RECONEIXEMENT A UN TERRORISTA

Una concentració tolerada a Amorebieta substitueix la marxa

Incidents arran del veto a l'homenatge a l'etarra 'Pelopintxo' i en un altre acte radical

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / AMOREBIETA

La localitat biscaïna d'Amorebieta va ser ahir escenari d'una concentració tolerada per l'Ertzaintza en favor de l'amnistia als presos etarres, que va substituir una manifestació que havia estat convocada en homenatge a l'etarra Sabin Euba,Pelopintxo, i que havia estat prohibida divendres per decisió del jutge Juan del Olmo. L'etarra va morir diumenge passat a causa d'una malaltia.

El veto, encara que en aquest cas propiciat pel Govern basc, també va arribar a la convocatòria atribuïda a un grup de "ciutadans d'Amorebieta", que van fer una crida a la participació en un acte en la mateixa localitat, previst per a les set del vespre i sota el lemaContra la repressió, ¡autodeterminació i amnistia!. ¡Ja n'hi ha prou!Malgrat que no estava autoritzat, un grup de convocants van fer una crida ahir al migdia a la participació en l'acte. Agents de l'Ertzaintza van impedir l'engegada de la marxa i van dialogar amb el portaveu d'Askatasuna, Juan Marí Olano, que va anunciar als assistents que se'ls permetia fer una concentració durant 20 minuts.

EL LLEGAT

Olano es va dirigir als assistents per recordarPelopintxo, de qui va afirmar que "creia en el procés de solució del conflicte" i que "va deixar el missatge" que Euskadi ha de comptar amb els territoris de Navarra i el País Basc francès i el dret a l'autodeterminació. A continuació, Olano va criticar que es prohibís el seu homenatge, i va assegurar: "S'ha convertit també en delicte donar l'últim adéu a un home que estimava aquest poble". A més d'Olano van respondre a la cita altres dirigentsabertzales, com Joseba Permach, Joseba Álvarez, Marije Fullaondo i Tasio Erkizia.

Notícies relacionades

SENSE DETENCIONS

Després de la concentració, els manifestants es van dispersar per la localitat, en què es van registrar incidents, encara que no van ser de gravetat. Diversos desconeguts van llançar pedres contra un vehicle de l'Ertzaintza i van entravessar contenidors en diversos carrers d'Amorebieta. Els agents no van practicar detencions.

Temes:

Ertzaintza