LA TORNADA A LES ARMES

El cotxe amb explosius trobat a Huelva va ser llogat a Lisboa

El material no va ser robat durant el procés de pau, segons el Govern

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La Guàrdia Civil sospita que ETA té infraestructura a l'Algarve portuguès després que ahir es trobés un cotxe amb 115 quilos d'explosius a Ayamonte (Huelva), abandonat per membres de la banda. Es considera la possibilitat que ETA tingui un pis franc, zulo o base itinerant, segons informa la cadena SER. El vehicle havia estat llogat en una empresa de Lisboa dimarts, dia 19.

El secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, ha dit a aquesta emissora que els explosius no van ser robats durant el procés de pau.

Fonts de la investigació també han assenyalat que a més de l'explosiu, del cordó detonant i dels manuals en euskera, a l'automòbil s'hi ha trobat un plànol d'una ciutat andalusa, encara que aquesta informació no ha estat confirmada de manera oficial. El cotxe, un Ford Focus Ranchera, portava les plaques de matrícula originals, Portugal 51 BX-80.

Recerca

Les Forces de Seguretat de l'Estat busquen els etarres, que van abandonar precipitadament el vehicle a l'advertir l'existència d'un control de la Guàrdia Civil i de la Guàrdia Nacional Republicana Portuguesa, muntat després que un ciutadà alertés l'institut armat de la presència de diverses persones sospitoses.

Notícies relacionades

Al maleter del cotxe i en algunes bosses trobades al costat del vehicle, la Guàrdia Civil hi va trobar 115 quilos de nitrat amònic, 15 quilos més de pols d'alumini, 10 temporitzadors, vuit detonadors, cordó detonant i un aparell emissor-receptor dels que serveixen per activar bombes a distància.

A dins també s'hi va trobar documentació, suposadament falsa, i maletes amb roba. Un manual de fabricació d'explosius redactat en euskera completa la llista de troballes al cotxe abandonat en direcció a Portugal.