VISITA DEL PRESIDENT DEL GOVERN A DAKAR

Espanya i Senegal posposen el pacte contra la immigració il.legal

Zapatero rebutja una quota laboral per als senegalesos i Wade veta les repatriacions

El president lliga els permisos de treball a les necessitats del mercat espanyol

2
Es llegeix en minuts
JOSEP SAURÍ / DAKAR / ENVIAT ESPECIAL

L'acord marc sobre cooperació migratòria entre Espanya i el Senegal haurà de seguir esperant. La visita a Dakar del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va acabar amb una bateria de compromisos per reforçar la col.laboració, però els acords que finalment es van posar negre sobre blanc són de menys importància.

Així, el memoràndum subscrit ahir només recull el compromís de firmar l'acord marc "com més aviat millor". Amb les eleccions de febrer a tocar i en un moment d'inestabilitat política interna, el Govern senegalès no està per la feina de prendre noves mesures impopulars contra l'emigració clandestina. La regulació de les repatriacions queda, doncs, en suspens.

LA VIGILÀNCIA COSTANERA El Senegal sí que va acceptar la pròrroga per sis mesos del dispositiu de vigilància de la UE (Frontex) a les seves costes. A més, Espanya va entregar dues patrulleres, cinc vehicles tot terreny i 200 equips de transmissions a les forces de seguretat senegaleses.

Una mica més es va avançar respecte a l'emigració legal, amb l'anunci de l'establiment al Senegal d'un Centre de Gestió de Fluxos Migratoris. Aquestafinestretalaboral s'encarregarà de preseleccionar i formar els candidats a treballar a Espanya. Al gener s'activarà el grup de treball que abordarà aquesta iniciativa.

Després d'entrevistar-se amb el president Wade, Zapatero va afirmar que els dos governs comparteixen "una veritat, que només sota la legalitat és possible que un immigrant trobi el seu somni de prosperitat". No obstant, malgrat els desitjos de Dakar que es concretés una quota de treballadors --el ministre de l'Interior, Ousmane Ngom, va arribar a anunciar que en serien 4.000 en els dos pròxims anys--, el president espanyol va reiterar que "no hi ha previsió" de xifres perquè "estaran en funció de les demandes del mercat".

Entre els acords firmats ahir destaca un conveni sobre emigració de menors que, a més d'aspectes de prevenció i protecció, preveu els mecanismes de repatriació dels menors en un termini de 30 dies des que arriben, reintegrant-los a la seva família o bé entregant-los a l'organisme senegalès que exerceixi la seva tutela. Més de la meitat dels aproximadament 700 menors internats en centres d'acollida a les Canàries són senegalesos.

EL 'PERIODISTA' GUARDIOLA

Notícies relacionades

La cooperació per al desenvolupament va protagonitzar així mateix bona part del viatge del president del Govern, que ahir va esmorzar amb cooperants espanyols i senegalesos i va visitar la seu de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja a Dakar. El Senegal és el primer receptor d'ajuda espanyola a l'Àfrica subsahariana, amb 15 milions d'euros en ajudes no reemborsables i 20 més en crèdits tous durant aquest any. Zapatero va destacar que la seva visita mostra "el compromís d'Espanya amb el futur de l'Àfrica".

Com a integrant de l'expedició espanyola hi ha l'exfutbolista Josep Guardiola, que, per encàrrec d'una productora de televisió, està fent el seguiment d'aquest viatge del president i dels que aquest mateix mes efectuarà a Alger, Brussel.les i Nova York. L'objectiu final és l'elaboració d'un reportatge sobre Zapatero.

Temes:

Senegal