DECISIÓ JUDICIAL

El Suprem ordena a l'Audiència que investigui l'homicidi de Couso a Bagdad

1
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

El Tribunal Suprem ha estimat avui per unanimitat el recurs interposat per la família del càmera de Tele 5 José Couso contra la decisió de l'Audiència Nacional d'arxivar la investigació oberta sobre la mort del periodista a l'Iraq el 8 d'abril del 2003 per trets d'un tanc nord-americà.

Així ho ha acordat la Sala Penal de l'Alt Tribunal en una sentència que es coneixerà la setmana que ve i de la qual ha fet públic avui únicament la resolució, que estima el recurs en virtut de la sentència del Tribunal Constitucional del 5 d'octubre del 2005 que va establir que la Justícia espanyola és competent per jutjar delictes de genocidi i crims contra la humanitat fora d'Espanya.

Segons han informat fonts del Suprem, els magistrats Luis Román Puerta, Joaquín Delgado, Joaquín Giménez, Julián Sánchez Melgar i Miguel Colmenerohan han pres aquesta decisió, que suposa que el cas serà tornat a l'Audiència Nacional, on haurà de començar de nou la instrucció, després de deliberar avui a porta tancada sobre els arguments del recurs.

Falta de jurisdicció

El 10 de març la secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va arxivar les diligències al considerar que es tracta d'un "acte de guerra contra enemic erròniament identificat" i va declarar la falta de jurisdicció per jutjar els delictes imputats a tres militars dels EUA.

D'aquesta manera, va acceptar el recurs de la Fiscalia contra la decisió del jutge Santiago Pedraz de dictar ordres de recerca i captura contra els militars nord-americans, a qui va imputar un delicte contra la comunitat internacional i un altre d'assassinat contra persones civils.

Notícies relacionades

Igual que el ministeri públic, la Sala Penal ha estimat que l'Audiència Nacional no té jurisdicció per perseguir els fets i ha acordat "revocar i deixar sense efecte" la resolució de Pedraz per la qual acordava la busca, captura i detenció, a efectes d'extradició, del sergent Thomas Gibson, el capità Philip Wolford i el tinent coronel Philip de Camp.

La Justícia nord-americana va denegar el 13 de febrer la petició formulada per Espanya perquè fossin interrogats els soldats imputats en la mort de Couso.