31 maig 2020

Anar al contingut

DIGITALITZACIÓ

Patrocina:

Es busquen professionals de l'internet de les coses

Atès l'auge del mercat que connecta les dades al núvol amb objectes físics, hi ha un buit al sector que requereix professionals que l'ocupin

Mar Ardèvol

Es busquen professionals de l'internet de les coses

Fa anys que el concepte d’internet de les coses (IoT) forma part de les nostres vides. Aquesta ciència ha deixat de ser ficció futurista per convertir-se en un departament real centrat en la investigació i el desenvolupament en moltes empreses. El IoT, l’objectiu del qual és el progrés i la millora de capacitats informàtiques en objectes quotidians, ens permet connectar el físic amb el digital, el material amb internet.

En termes pràctics, aquest espai tecnològic ens ha portat a poder programar la calefacció o l’aire condicionat de casa perquè s’encengui de forma automàtica, de tal manera que la temperatura de la llar sigui sempre l’òptima quan arribem a casa. També, per exemple, fa que puguem monitorar coordenades relacionades amb la nostra salut a través d’objectes com rellotges, sabatilles o telèfons. El IoT permet, a més, que, a través de dispositius com ara penjolls o braçalets, una persona gran pugui demanar ajuda quan necessiti assistència mèdica o que s’activi de forma automàtica quan detecti l’acceleració de les pulsacions de la persona.

20.000 milions de dispositius intel·ligents

Segons l’informe 'Internet de les coses: anàlisi d’oferta educativa i la demanda empresarial a Espanya', realitzada per Fundació Innovació Cotec, es preveu que el 2020 hi haurà més de 20.000 milions de dispositius intel·ligents connectats, amb un impacte econòmic mundial de 2.900 milions d’euros.

Atès aquest auge imparable de connexió de dades amb objectes físics, les empreses estan experimentant una creixent demanda de professionals que puguin ajudar a fer créixer el negoci al voltant del IoT. Davant d’aquesta oferta, ¿com cal preparar-se per entrar en el mercat laboral? ¿Quina formació seria l’adequada per afrontar els reptes professionals del sector?

Una de les opcions més rellevants és la que ofereix MIOTI, el primer institut 100% de IoT a Espanya i la seu del qual és a THECUBE Madrid, l’únic ecosistema d’innovació d’internet de les coses recentment inaugurat i desenvolupat pel Company Builder Unlimiteck com a espai disruptiu i innovador perquè companyies, emprenedors i ‘start-ups’ puguin desenvolupar i fer realitat les seves idees.

Un espai, a més, accessible a tots: MITIO compta amb un conveni amb Banco Santander, a través de la Fundació Universia, que permet la concessió de beques a universitaris amb discapacitat.

Cicle complet del IoT

El seu programa més destacat és el màster en IoT, que proporciona un domini pràctic del cicle complet de IoT. És a dir, el dimensionament, l’arquitectura, la selecció de dispositius, la captura de la dada, la transmissió i l’emmagatzemament segur d’informació i la generació de valor mitjançant intel·ligència artificial. A més, proposa diversos programes formatius, orientats a diferents terrenys necessaris per al desenvolupament de la IoT:

→ Data Science & IoT, concebut per adquirir un domini de les tècniques de modelització de dades i la seva aplicació a l’internet de les coses (IoT). És a dir, està enfocat a formar aquells professionals que hauran d’utilitzar les noves tècniques (el ‘machine learning’ i el ‘deep learning’) per desenvolupar un impacte durador en el nou ecosistema IoT.

→  Business Executive, per a professionals amb perfil executiu i de negoci l’objectiu del qual és liderar el canvi i la transformació digital en les seves empreses, amb una visió estratègica i de futur. En aquest sentit, els estudiants podran ocupar llocs de treball en els quals es requereixi identificar les solucions IoT més freqüents de cada sector, descobrir noves oportunitats i generar nous models de negoci.

→  Blockchain for Business, dissenyat perquè els estudiants puguin entendre realment com funciona el ‘blockchain’ (o cadena de blocs, una manera d’enviar informació de forma segura gràcies a tècniques criptogràfiques), familiaritzar-se amb els seus fonaments tecnològics, les seves aplicacions de negoci i, finalment, acompanyar de manera autònoma l’evolució d’una tecnologia que ja està canviant la realitat del món digital.

Més informació