Gir de guió en el govern municipal de Parets del Vallès

  • El PSC i Sumem Esquerres a Parets han anunciat una moció de censura contra l’actual executiu, encapçalat per ERC

  • Fransesc Juzgado (PSC) recuperarà l’alcaldia que va perdre el 2019 i Casandra García (Sumem) ocuparà la primera tinença d’alcaldia

  • El dimecres 27 de gener se celebrarà un ple extraordinari per debatre i votar la moció de censura

Gir de guió en el govern municipal de Parets del Vallès
3
Es llegeix en minuts

Ja es divisa un nou govern municipal a Parets del Vallès (Vallès Oriental). La secció local del PSC i la coalició d’esquerres Sumem Esquerres a Parets han anunciat aquest dimarts 12 de gener una moció de censura contra l’actual executiu, encapçalament per ERC. D’aquesta manera, Sumem Esquerres ha anunciat la seva ruptura amb els seus actuals socis de govern, ARA Parets ERC i Parets per la República, per aliar-se amb els socialistes.

Respecte al canvi de bàndol, des de Sumem defensen que els principis d’acord que els van fer decidir formar govern amb les dues agrupacions independentistes «s’han incomplert una vegada i una altra, malgrat haver intentat reconduir-los». Així, afegeixen que amb l’actual alcalde, Jordi Seguer (ARA Parets ERC), «és impossible el consens», ni amb Sumem com a soci de govern, ni amb el PSC com a principal partit de l’oposició», assenyalen les dues formacions en un comunicat conjunt.

Des de l’Ajuntament assenyalen que el PSC i Sumem Esquerres ja han presentat la moció davant la Secretaria de la Corporació i que aquesta compleix els requisits legals. Així, després dels deu dies hàbils que marca la llei, el dimecres 27 de gener se celebrarà un ple extraordinari per debatre i votar la moció de censura, ara simplement falta concretar si es farà en format telemàtic o presencial.

D’aquesta manera, Seguer perdrà l’alcaldia de Parets, ja que el PSC (amb 7 regidors) i Sumem Esquerres (amb 3) sumen la majoria absoluta necessària (situada en 9 regidors, dels 17 que li corresponen al municipi per població) perquè la moció prosperi.

Una relació de 19 mesos

L’actual govern d’ARA Parets ERC (5 regidors), Sumem Esquerres (3) i Parets per la República (1), que també suma majoria absoluta, va arribar a l’alcaldia presentant-se com una alternativa als gairebé 40 anys de govern del PSC a la ciutat. Transcorregudes les eleccions municipals del 2019, les bases de Sumem Esquerres a Parets, el paper del qual va ser clau per decidir qui aconseguia l’alcaldia, es van decantar llavors per recolzar un nou executiu amb ERC al capdavant. La relació ha sigut breu i, transcorreguts tan sols 19 mesos de mandat, ha arribat a la seva fi.

En declaracions a aquest diari, Fransesc Juzgado (PSC), actualment líder del principal grup de l’oposició, explica que ell eerà el nou alcalde una vegada la moció tiri endavant. Juzgado recuperarà així el càrrec que ja va aconseguir el 2018, quan va substituir el muntanyenc de Parets Sergi Mingote al capdavant de la casa consistorial, i que va perdre el juny del 2019, malgrat que el seu grup va obtenir els millors resultats a la ciutat. Per la seva banda, Casandra García, líder de Sumem Esquerres, ocuparà la 1a tinença d’alcaldia i la vicealcaldia. Juzgado i García afirmen que la resta del govern encara s’ha de configurar, però que Sumem mantindrà les àrees de treball que té en l’actual govern.

García explica també que tant la ruptura amb ERC, com l’acord amb els socialistes van ser aprovats ahir mateix per les bases de Sumem Esquerres a Parets. «Som un grup [Sumem Esquerres] compost per quatre organitzacions diferents i creiem que això demostra que som capaços de treballar en equip i arribar a consensos, però les actituds de l’actual govern ens han fet perdre la confiança», remarca Casandra García.

Les dues organitzacions assenyalen ara la necessitat d’aprovar el pressupost municipal per a aquest any com a objectiu principal del futur executiu local, i «que aquest prioritzi els ajuts socials, la creació d’ocupació, i veritables polítiques d’esquerres allunyades del populisme buit i els personalismes».

Notícies relacionades

Tot i que aquest diari ha intentat contactar amb l’actual alcalde, Jordi Seguer, en el moment de la publicació d’aquest article no s’ha obtingut resposta.

Més notícies de Parets en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA