PARETS, LLIURE D'ESPÈCIES INVASORES

El Grup d'Investigació de l'Escola de la Natura de Parets captura 221 exemplars de fauna exòtica durant el 2019

Els animals han sigut retirats del llac de l'avinguda Francesc Macià

pseudemys-concinna-de-nord-america

pseudemys-concinna-de-nord-america

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

A petició de l’Ajuntament de Parets del Vallès, el Grup d’Investigació de l’Escola de la Naturalesa ha dut a terme la captura de diferents espècies de fauna exòtica i domèstica de la bassa de l’avinguda Francesc Macià. 

L’última acció de captura s’ha fet durant els treballs de neteja i manteniment del llac demanats per la ciutadania.

Durant els treballs, han sigut retirades 23 tortugues originàries del nord i el sud d’Amèrica, 2 tortugues d’origen asiàtic, 152 peixos originaris d’Amèrica del Nord, 35 peixos d’origen asiàtic, 8 ànecs domèstics i 1 oca domèstica.

Aquesta actuació s’emmarca en el projecte 'Parets lliure d’espècies invasores’,que té l’objectiu d’alliberar les basses i els llacs del municipi d’aquestes espècies, per afavorir que la fauna autòctona ocupi aquests espais i s’hi estableixi un equilibri natural.

Els animals retirats han sigut traslladats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. Els catalogats com a exòtics no invasors es quedaran a les instal·lacions de l’Escola de la Natura de Parets, i els ànecs domèstics han sigut traslladats a una granja escola del Lluçanès. Les espècies autòctones es tornaran al llac.

Recuperació de la fauna autòctona

Després de tres anys de control de les espècies invasores, s’ha pogut constatar la recuperació de la fauna autòctona, com libèl·lules, ‘nedadors d’esquena’, ‘cavallets del diable’ o granotes verdes, que són predadors naturals de les larves de mosquit i reguladors de les poblacions d’invertebrats. 

L’existència d’aquests animals s’havia vist afectada per les espècies exòtiques que són els seus depredadors.

Amb aquesta gestió s’aconsegueix que els espais naturals i seminaturals de Parets siguin un punt on la fauna autòctona trobi un lloc adequat per fer les seves funcions biològiques.

Notícies relacionades

Des de l’Escola de la Natura recorden que es pot col·laborar en el bon estat de les basses i llacs del municipi i no abandonar-hi cap animal. En cas que algú tingui alguna d’aquestes espècies, es pot endur l’equipament de l’escola, on se’n faran càrrec.

Més notícies de Parets 

Temes:

Animals