RECURS ESSENCIAL

Parets no municipalitzarà el servei de l'aigua a curt termini

L'Ajuntament prorrogarà dos anys el contracte amb Aigües de Sabadell, si bé incrementarà les mesures de fiscalització pública

De moment, la gestió directa s'ha rebutjat perquè "comportaria un increment tarifari per al ciutadà", explica l'alcalde Mingote

zentauroepp11987970 barcelona 30 06 2005 cuaderno del domingo consumo de agua fo180315130847

zentauroepp11987970 barcelona 30 06 2005 cuaderno del domingo consumo de agua fo180315130847 / MARTA JORDI

5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Parets del Vallès no municipalitzarà el servei de l'aigua, almenys no a curt termini. Així ho ha confirmat l'alcalde del municipi i president del Consorci Besòs-Tordera, Sergi Mingote (PSC), que ha explicat a aquest diari els detalls de la pròrroga del contracte -que caduca el 31 de març- que escometrà el consistori vallensà amb la Companyia d'Aigües de Sabadell (CASSA), la qual té concedida la gestió del recurs essencial des del 1997.

La nova pròrroga, "segurament" -diu Mingote- de dos anys, es portarà a terme, però, sota una sèrie de noves condicions mitjançant les quals el consistori fiscalitzarà el servei de l'aigua prestada per CASSA, passant d'un model de gestió purament privat a un model mixt, en el qual la gestió es portarà a terme per l'empresa amb alguns límits imposats per l'Administració.

Entre aquestes limitacions de control públic, per exemple, es troba la celebració d'una comissió mixta cada sis mesos "en què tot el Ple municipal, i no només el Govern, es reunirà amb l'empresa per fer un control exhaustiu del servei", apunta l'alcalde de Parets. A més, el nou contracte estipularà l'obligació per a l'empresa d'invertir certs imports en millora de la xarxa pública de l'aigua, una de les quals és la denominada segmentació del servei -com té, per exemple, Sabadell: acotar els trams de la xarxa entre bomba i bomba, cosa que, en cas d'avaria o fuga, permet no haver de tallar el circuit complet sinó simplement el tram problemàtic. 

Mingote assegura que "també s'augmentarà la borsa social (actualment d'uns 6.000 euros), que no surt dels pressupostos sinó de l'empresa, per a fer front als problemes del ciutadà", reafirmant que, "com ja passa, l'empresa seguirà obligada a no tallar l'aigua a qui no tingui recursos econòmics per pagar-la".

Per què no es municipalitza el servei?

Com en molts altres municipis, el debat sobre la municipalització de l'aigua, amb marcat rerefons ideològic, s'ha estat produint a Parets des de fa temps. Ja el març del 2016, quan es va haver d'afrontar una pròrroga, especialment ERC i Nova Opció Per Parets (NOPP) van pressionar el Govern del PSC perquè fes el pas cap a la municipalització, cosa que es va repetir al Ple municipal de setembre d'aquell mateix any, quan només CiU va donar suport la pròrroga proposada pel PSC i C's s'hi va abstenir.

Entre els arguments a favor de la municipalització, Jordi Seguer, portaveu d'ERC, va al·ludir en seu plenària a l'"estalvi del 21% d'IVA i de part del benefici que s'emporta CASSA, que els experts calculen que és entre el 6% i el 8%"; i Rosa Martí, portaveu de NOPP, va esgrimir la carència d'inversions per part de l'actual servei, "ja que encara hi ha canonades molt antigues que haurien d'haver-se eliminat". Per la seva banda, el portaveu de Sumem Parets, Antonio Molina, va preguntar al Govern "si té intenció de seguir prorrogant el contracte fins que passin cinquanta anys, que és el que permet la Llei, o en algun moment es plantegen afrontar el repte i fer un estudi rigorós".

No obstant això, Mingote sosté ara que, després d'estudiar de manera interna -amb recursos propis de l'ens municipal- la possibilitat de municipalitzar, "hem conclòs que, de moment, no ho farem perquè hauríem d'augmentar la tarifa d'aigua que paguen els ciutadans i seria incoherent amb la congelació de taxes que hem executat aquest any". A més, el Govern municipal de Parets ha valorat en favor de la no municipalització que la satisfacció ciutadana amb l'actual servei sigui "alta" i que l'empresa CASSA es mostri favorable a les limitacions imposades per l'Administració. 

Un dels punts que més preocupen l'alcalde de Parets és la impossibilitat que una hipotètica empresa municipal pogués prestar el mateix servei que CASSA sense augmentar la tarifa que paga el ciutadà. "És possible que grans ciutats puguin rendibilitzar l'estructura que es requereix, però segons el nostre estudi [que ha analitzat exemples com Granera (CiU) o Calella (PdeCAT i PSC)], les ciutats de menys de 30.000 habitants que han executat la municipalització han hagut d'incrementar la tarifa un 10 o 15%", diu.

La possibilitat futura de mancomunar

La raó que s'exposa des de l'Ajuntament de Parets per justificar la nova pròrroga de dos anys és mantenir-se a l'expectativa durant aquest temps de com evolucionen les fórmules de mancomunitat entre els municipis, que en alguns casos s'agrupen per crear entre tots una xarxa que permeti reduir els costos de la municipalització.

Aquest model sí que convenç l'alcalde de Parets, que conceptualment es mostra favorable a la municipalització de serveis: "D'aquí a un temps, és possible que aquest tipus de fórmules permetin solidificar estructures per municipalitzar; per economia d'escala, si s'agrupen 50 municipis pot ser que surti a compte i ho estudiarem".

Un d'aquests exemples de mancomunitat a què al·ludeix Mingote és el de Montornès del Vallès, on des de novembre del 2014 el consistori va assumir la gestió directa del servei de l'aigua a través del Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya (GIACSA), empresa pública -que agrupa 11 municipis, entre els quals també hi ha Collbató o Camprodon- que en l'àmbit local adopta l'estructura d'Aigües de Montornès. 

Consultada per l'experiència de la municipalització de l'aigua durant aquest temps, des d'Aigües de Montornès asseguren que la tarifa que paga el ciutadà no s'ha augmentat, si bé sí que ha fet la partida pressupostària dedicada a les inversions de la xarxa pública de l'aigua per al del bon manteniment del sistema.

Notícies relacionades

El mes de gener passat, l'Ajuntament de Parets va fer públic que assumirà íntegrament el recent augment de l'11,88% en el preu de l'aiguaassumirà íntegrament el recent augment de l'11,88% en el preu de l'aigua aprovat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que Mingote va considerar "injust i desproporcionat". El Consorci Besòs-Tordera, que l'alcalde presideix, ja va recórrer en la via contenciós-administrativa la pujada, i Mingote explica que, "a l'espera que s'adoptin mesures cautelars, un pronunciament judicial ha deixat la pujada en 'stand by'. Ara assumirem l'import tant si s'adopten mesures cautelars com si no, però no ho podrem controlar eternament i és factible que en un temps el preu de l'aigua acabi augmentant al voltant d'un 10%".

Més notícies de Parets a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA