Editorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El turisme recupera l’optimisme

Els fons Next Generation s’han de dedicar a sectors alternatius, però també a la renovació del turístic

2
Es llegeix en minuts
El turisme recupera l’optimisme

Manu Mitru

Després del brusc fre provocat per la pandèmia a principis de la dècada, el sector turístic espanyol torna a mostrar optimisme, com es desprèn de les xifres presentades per Exceltur, la patronal del sector, amb motiu de l’inici de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), que se celebra aquesta setmana a Madrid, amb 755 expositors de 130 països. I és que els resultats del 2022 són concloents: els prop de 160.000 milions d’euros aportats al producte interior brut (PIB) van suposar un 61% del creixement de l’economia espanyola l’any passat, mentre que la seva aportació productiva s’acosta ja als nivells previs a la pandèmia (12,2% del PIB, davant el 12,6% del 2019). Pel que fa a la contractació, els resultats també van ser positius el 2022 al superar-se els nivells d’ocupació previs a la covid-19 i situant la temporalitat en nivells històricament baixos. Així, malgrat les tensions inflacionistes viscudes els últims mesos, la incertesa generada per la guerra a Ucraïna i els temors d’una aturada global, la millora turística ha portat Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, a vaticinar que durant l’any en curs se superaran les xifres del 2019, rècord històric amb 83,7 milions de visitants estrangers (segon destí mundial, només per darrere de França).

Malgrat aquest encoratjador panorama, des del sector encara mostren cautela, ja que els marges empresarials encara no s’han recuperat de l’elevat augment dels costos energètics i dels subministraments. A més, els grans empresaris turístics han expressat el seu desencant amb el Govern a l’entendre que hi ha hagut una baixa assignació econòmica cap al que consideren com un pilar bàsic en la generació de riquesa, tant en els comptes generals de l’Estat com en els fons Next Generation. En aquest últim punt, lamenten la dotació destinada a projectes petits amb escassa capacitat transformadora del sector. És cert que aquests fons han de promoure l’expansió de nous sectors econòmics que, entre altres objectius, redueixin la dependència de l’economia espanyola del turisme, encara més quan està subjecte a incerteses econòmiques i ambientals respecte al futur del trànsit aeri massiu o la salut de les economies dels països emissors. Però no ho és menys que, com s’ha demostrat aquests anys, aquest continua sent un puntal indispensable i sense relleu a curt termini.

A Catalunya, el sector també ha recuperat les bones xifres, com va apuntar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. El territori que més turistes rep va arribar el 2022 als 15 milions de viatgers, que suposa el 80% del turisme internacional prepandèmia, mentre que durant l’any en curs es vol prioritzar la tornada del turista asiàtic (aprofitant l’aixecament de les restriccions de viatge a la Xina) i la transformació del model. I és que, tant en el conjunt d’Espanya com a Catalunya, el futur d’aquesta activitat econòmica hauria de passar, més enllà de l’extenuat «sol i platja», per un model més sostenible i menys lligat a l’estacionalitat que potenciï l’augment de la despesa mitjana per usuari i que ofereixi altres serveis (culturals o lligats al visitant de congressos, per exemple) a un turista que sembla que tornarà amb força el 2023.