Apunt

Policrisi a Davos

El Fòrum Econòmic Mundial ha hagut de recórrer a una paraula nova per poder descriure el greu escenari geoeconòmic dels pròxims anys

1
Es llegeix en minuts
Policrisi a Davos

Francesca Volpi/Bloomberg

Diuen els organitzadors del Fòrum Econòmic Mundial, de Davos, que s’han quedat sense paraules per descriure el que avui està passant al món i que n’han hagut d’utilitzar una de nova: «policrisi». El terme, ja anticipat en un article de ‘Finantial Times’ l’octubre passat, vol fer referència a una situació de riscos múltiples, coincidents en el temps, i amb un interdependència tan forta entre ells que és capaç d’amplificar-los i retroalimentar-los fins a un límit que porta els organitzadors del Fòrum a témer per «un estat de crisi perpetu» als països més vulnerables. 

Notícies relacionades

L’informe sobre ‘Riscos globals 2023’ presentat pels organitzadors de Davos pocs dies abans de l’inici del Fòrum Econòmic Mundial, el 16 de gener, és desolador. Els autors remarquen que la pandèmia mundial i la guerra a Ucraïna han posat en primer pla les crisis energètiques, inflacionària, alimentària i de seguretat que ja semblaven guardades al bagul de tot allò «antic». A més, la normalització de la política monetària ha posat fi a l’era dels diners barats. Assenyalen que la interconnexió d’aquestes crisis condueix a riscos que dominaran els pròxims anys, com el de recessió, sobreendeutament, i esclats socials per l’elevat cost de la vida. I afegeixen que les tensions geopolítiques estan abocant els estats a una remilitarització i que la manca de cooperació alimentarà la polarització i la lluita entre països pels recursos i la inversió, en una mena de ‘campi qui pugui’ que ja està fent saltar espurnes fins i tot entre aliats, com els EUA i Europa. «Són les condicions geoeconòmiques més difícils en una generació», assegura l’informe. A més, tot aquest còctel de riscos urgents acabarà portant uns retards a l’agenda contra el canvi climàtic que la societat no es pot permetre.

Si la capacitat de prospectiva del Fòrum de Davos és encertada, traiem el cap a una dècada davant la qual la mateixa paraula ‘policrisi’ quedarà molt curta. Se n’hauria d’inventar una altra.