Apunt

¿Què ha passat amb la recessió?

El Govern ha de trepitjar l’accelerador amb els fons europeus perquè actuïn com a motor de creixement i transformació

1
Es llegeix en minuts
¿Què ha passat amb la recessió?

MANU MITRU

En alguna ocasió ens hem referit a les profecies autocomplertes. Per exemple: ve una crisi, la gent gasta menys, augmenta l’atur... I acaba passant perquè els ciutadans senten por i paralitzen milers de petites decisions que es converteixen en una tempesta en termes afegits.

No és el que està passant, afortunadament, tot i que ho van vaticinar molts analistes i experts que, temien que quan arribés el quart trimestre, tot seria molt més fosc. En definitiva, que una vegada passada l’eufòria de l’estiu impulsada pel turisme cauríem en la depressió i, per tant, el creixement econòmic se’n ressentiria, afectat per la inflació. No està passant això, de moment.

Notícies relacionades

Ja fa mesos que els diferents organismes i serveis d’estudis estan millorant les previsions per al 2022 i en algun cas, com el de BBVA Research, han començat a fer-ho amb les de l’any que ve, que està a punt d’arribar. Espanya viu dues realitats paral·leles: la d’una pugna institucional i política que es tradueix en enfrontaments i paraules gruixudes al Congrés i la d’una situació econòmica que sorprèn però no per la negativitat, amb un atur que no està desbocat i una ocupació que, tot i que s’alenteix, continua tirant.

Sens dubte queda camí per recórrer, començant pel Govern, que hauria de trepitjar l’accelerador de les reformes i repartir el màxim de fons europeus perquè dinamitzin l’activitat i alhora contribueixin a transformar el model productiu; aquesta metamorfosi de la que tant es parla però que es practica poc. No es pot repetir amb un Perte com el dels semiconductors, amb 12.000 milions previstos, el que passa amb el del vehicle elèctric, amb el qual només s’ha executat el 30% del previst. I aquest és el nivell fins ara respecte a l’arribada dels diners l’economia real, segons una anàlisi de l’Observatori Fons Next Generation EU d’EsadeEcPol i EY Insights. Com més agilitat a regar l’economia de milions, més s’allunyarà la recessió que pronostiquen els pessimistes.