Article d’Albert Soler Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

‘Devórame otra vez’ a la catalana

El vers «he mojado mis sábanas blancas llorándote» confirma que el tema de Lalo Rodríguez va inspirar el procés

3
Es llegeix en minuts
‘Devórame otra vez’ a la catalana

La nova proposta de referèndum que ha deixat anar ERC no és més que un sentit homenatge a Lalo Rodríguez, que acaba de morir, aquests republicans són així de sentimentals. Lalo va ser l’autor de ‘Devórame otra vez’, i pel que sembla això és el que pretenen els llacistes, que la maquinària de l’Estat els devori una altra vegada, nyam. Ja ho va fer una vegada, i tot i que al cap de poc temps els va regurgitar en forma d’indult i de modificació de les lleis, els tornarà a devorar quan li donin motiu, que l’imperi de la llei és molt seu i sempre té gana. Nyam. Segons ERC, perquè la republiqueta prengués forma, seria suficient amb un 55% del vot afirmatiu, i n’hi hauria prou que participés en el referèndum la meitat del cens. He vist comunitats de veïns amb exigències més estrictes per elegir el seu president, i solteres que es posen més serioses per decidir a quina granja aniran a berenar aquesta tarda.

Els llacistes tenen tan interioritzat el ‘hit’ de Lalo, que volen ser devorats una vegada i una altra. No n’aprenen. No es descarti, tanmateix, que sigui una manera de pressionar l’Estat, gairebé d’amenaçar-lo: Oriol Junqueras, apareixent a la taula de negociació amb tota la seva humanitat, als acords de ‘Devórame otra vez’, seria una imatge terrorífica, els negociadors del Govern saltarien per la finestra amb tal d’escapar-se de la gola del líder d’ERC.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Després de voler ser la Dinamarca del sud sense sireneta, d’apel·lar a la via escocesa amb ratafia en lloc de whisky, de sol·licitar un referèndum a la quebequesa tot i que no pesquem bacallà i fins i tot d’assegurar que havíem de fer com a Kosovo i embolicar-nos a trets, arriba el torn de la via montenegrina, que així ha sigut batejada la proposta d’ERC. Se’ns acabarà el mapamundi i els llacistes estaran encara discutint de quina manera arribar a la seva republiqueta. Jo els aconsellaria la via vaticana, que consisteix a resar un parell de misses diàries, mirin com de bé que els va als ciutadans d’aquell país, no es posen en embolics i a sobre tenen assegurat el regne del cel, que tot i que –com el seu nom indica– no sigui una república, tampoc està gens malament.

Per més que ho intentin dissimular, la que els agrada és la via porto-riquenya. ‘Ven, castígame con tus deseos más’, deia Lalo Rodríguez en la cançó, i a això s’apliquen els llacistes, que fa anys que ens donen la tabarra amb el que són només els seus desitjos. Aquest afany a castigar-nos explicant-nos el que desitgen em resulta incomprensible. A mi no se m’ocorre caminar pregonant els meus desitjos ocults, i això que alguns són igualment delictius, si bé és cert que la majoria són simplement obscens i pecaminosos.

Notícies relacionades

El vers «he mojado mis sábanas blancas llorándote» confirma que el tema de Lalo Rodríguez va inspirar el procés. El protagonista, un llacista dels que en mala hora van confiar en els líders del moviment, o potser el mateix Junqueras, es desfà en llàgrimes cada nit al pensar en la republiqueta que va poder ser i no va ser, fins a deixar els llençols inservibles, tal és el seu drama. «En sueños he creído tenerte», afegeix fins i tot, reflectint el sentiment de frustració dels llacistes que un dia van creure tenir-ho «a tocar», fins que es van adonar que era només un somieig.

Si el Governet és inútil, no és per desídia, és que tot esforç es dedica a la republiqueta. O, com cantava Lalo Rodríguez, «que el vigor lo guardé para ti, ay».