Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Desinflamar Madrid

El problema que arrosseguem des de fa massa temps és el bloqueig injustificable que imposa la dreta a la renovació dels òrgans judicials per no perdre parcel·les de poder

1
Es llegeix en minuts
Desinflamar Madrid

Al seu dia, molts vam afirmar que amb el procés la democràcia espanyola s’havia enfrontat a la seva pitjor crisi política. Quan una part del poder democràticament constituït es declara al marge de l’ordre constitucional, com va fer la Generalitat el 2017, es produeix un xoc de legitimitats. En aquest cas, la prevalença dels poders es va dilucidar amb l’aplicació de l’article 155, de manera, per cert, pacífica. Per desgràcia, la crisi que viu des de fa anys la política espanyola és moltíssim més greu i té pitjor solució. Ens encaminem cap a un sinistre institucional majúscul. La forma exprés com el Govern pretén reformar les lleis orgàniques per renovar el CGPJ i el TC és un nyap, perquè amb això ha vulnerat el dret a la deliberació parlamentària. Ara bé, el problema que arrosseguem des de fa massa temps és el bloqueig injustificable que imposa la dreta política i judicial a la renovació d’aquests òrgans per no perdre parcel·les de poder.

Es parla molt de «desinflamar» Catalunya quan ara mateix el realment inflamat i amb les venes a punt d’esclatar esla política que es fa a Madrid. Al Govern l’assisteixen raons de fons en el seu pols amb el poder judicial, però no s’entén que actuï de manera tan precipitada, avalant així els discursos tremendistes de les dretes i convidant el TC a paralitzar la setmana vinent o anul·lar més tard la reforma legislativa. Com tampoc ningú aconsegueix saber per quina raó Pedro Sánchez ha acabat accedint a reformar el delicte de malversació quan els republicans són qualsevol cosa menys lleials amb el Govern. Que enmig d’aquest complicat debat, ERC faci pública la via montenegrina, Oriol Junqueras es quedi tan ample afirmant que el referèndum unilateral no està prohibit en el Codi Penal; i que la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, recordi que on abans Sánchez deia que ‘no’ després ha dit que ‘sí’ i que, per tant, el mateix succeirà amb l’autodeterminació, és munició gratis per al PP i Vox. Amb aquests amics, al PSOE no li fan falta enemics mentre s’inflama Madrid.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web