Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La malversació pot ser la gota que fa vessar el got

Molts catalans hauríem preferit que s’haguessin comprat uns quants apartaments de luxe en lloc d’atemptar durant anys contra la convivència i portar-nos al punt de tensió social que vam viure el 2017

1
Es llegeix en minuts
La malversació pot ser la gota que fa vessar el got

El més desconcertant del fet que Pedro Sánchez s’avingui finalment a reformar el delicte de malversació per satisfer ERC és que no es veu per enlloc el benefici que n’obté el PSOE. Amb els Pressupostos ja aprovats i havent pagat amb la supressió de la sedició, aquesta nova cessió només s’entén com una compra anticipada, pensant en la pròxima legislatura. Però aquesta lògica és insensata. Els republicans no han deixat de ser separatistes ni han demanat perdó per res, i d’aquí un any posaran un nou preu per votar la investidura de Sánchez, si és que el líder socialista pot tornar a sumar majoria. En qualsevol cas, reformar la malversació per afavorir uns dirigents polítics que, tot i que no s’hagin lucrat personalment, van gastar diners públics en activitats que atacaven la democràcia i la Constitució, és èticament repudiable. Molts catalans hauríem preferit que s’haguessin comprat uns quants apartaments de luxe en lloc d’atemptar durant anys contra la convivència i portar-nos al punt de tensió social que vam viure el 2017.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Reformar el Codi Penal una vegada i una altra per afavorir unes persones concretes és també una forma de corrupció. Justificar que s’acontenta de nou ERC per «desinflamar» Catalunya és una mentida molt grossa. Això ja es va aconseguir amb els indults. Amb la malversació, Sánchez traspassa una línia vermella. Políticament, no s’entén què hi guanya el PSOE. En termes electorals li pot suposar un problema considerable. És cert que la supressió del delicte de sedició no sembla que li hagi suposat un desgast en intenció de vot. El procés a Espanya ja no interessa ningú i l’electorat socialista aprecia per fi les polítiques socials i econòmiques del Govern. Però la malversació pot ser la gota que faci vessar el got de la tolerància envers aquest tripijoc amb aquells que, a la mínima que poden, t’escupen a la cara. En realitat estem davant un procés d’amnistia encobert. A aquest pas, als condemnats o processats pel procés, l’Estat acabarà indemnitzant-los amb els diners de tots els espanyols.