NEWSLETTER

Respectin la gent gran, Biden inclòs, per Gemma Martínez

Les societats avançades confien en els sèniors i en el seu bon judici, alhora que preparen els successors dels seus líders

2
Es llegeix en minuts
Respectin la gent gran, Biden inclòs, per Gemma Martínez

AFP / STEFANI REYNOLDS

Joe Biden es va convertir aquest diumenge en el primer president octogenari dels Estats Units. L’aniversari, celebrat amb un brunch familiar 24 hores després del casament de la seva neta Naomi, va evitar donar visibilitat al 8 i al 0 que el converteixen en la persona de més edat de totes les que han ocupat la Casa Blanca en la història. L’ocultisme no és fútil i arriba després que el país hagi celebrat les eleccions de mig mandat –que van donar als demòcrates un resultat millor del que s’esperava– i que Donald Trump hagi anunciat que competirà per la presidència el 2024. 

Biden encara no ha confirmat si buscarà o no la reelecció d’aquí dos anys, tot i que sí que ha avançat que li agradaria malgrat l’asfixiant escrutini a què està sotmès pel seu estat físic i mental. L’edatisme, la discriminació per la data del DNI, revolta Biden, que, si competís i vencés el 2024, tindria 82 anys al prendre possessió i 86 a l’acomiadar-se després del seu segon i últim mandat.

El debat no és nou. Ja ho va escriure Barack Obama a les seves memòries, A promised land, publicades un cop va deixar la Casa Blanca després de vuit anys i amb Biden com a número dos. «Així que vaig conèixer Joe, vaig descobrir que els seus errors ocasionals són trivials comparats amb les seves fortaleses». El que passa és que ara s’ha enverinat molt més l’enfrontament, arran de la retirada de Nancy Pelosi amb 82 anys, entre els quals creuen que Biden no hauria de repetir, emparant-se en els seus errors dialèctics i en les seves caigudes accidentals, i els que opinen que sí.

Notícies relacionades

Qüestionar el demòcrata per la seva edat pot ser un exercici legítim, atesa l’exigència física i mental que suposa ser al capdavant de la primera potència del món. Però fer-ho és cruel, sobretot quan ell no ha donat cap signe definitiu d’incapacitat. 

Les societats avançades són les que respecten les persones grans que continuen actives i busquen el seu bon judici, la seva experiència i la seva orientació. Tot això, alhora que preparen amb mim la successió dels seus líders. És, per tant, hora de deixar d’utilitzar l’edat com una arma llancívola, sobretot davant octogenaris com Biden, que gaudeixen de bona salut i, almenys per ara, exerceixen el seu càrrec amb destresa. L’edat biològica no sempre coincideix amb la marcada pels fulls del calendari.