Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Codi Penal: alguna cosa més que bones intencions

El que va passar a Catalunya el 2017 va ser un delicte contra la Constitució, sense violència, cert, però els polítics de la Generalitat es van rebel·lar contra l’ordre constitucional. I això s’hauria de castigar

1
Es llegeix en minuts
Codi Penal: alguna cosa més que bones intencions

EFE

Coincideix en el temps el nyap jurídic de la llei del ‘només sí és sí’ de la ministra Irene Montero, que no va voler fer cas de l’informe del CGPJ, subscrit tant per jutges conservadors com progressistes, en el qual assenyalaven errors i s’advertia de l’efecte en cascada d’una rebaixa de penes, amb la proposta de supressió del delicte de sedició que han presentat el PSOE i Unides Podem i, en paral·lel, amb la petició d’ERC de reformar la malversació. D’entrada, cal dir que la via d’urgència amb què es pretén reformar el Codi Penal és una mala idea, per tal com el mecanisme exprés evita demanar informes al CGPJ i al Consell d’Estat. Després, el Congrés podrà fer-los cas o no, però seria bo conèixer la seva opinió perquè, més enllà de les bones intencions, és molt problemàtic modificar els tipus penals per beneficiar unes persones concretes. Fa dies que llegim opinions de tot tipus sobre les possibles conseqüències jurídiques de suprimir la sedició i substituir-la per desordres públics agreujats.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Els polítics s’haurien de prendre més seriosament el Dret i l’Estat de dret, perquè legislar des de l’adamisme i satisfent un populisme punitiu, que en bona mesura és el que va motivar la tan festejada llei Montero, acaba produint efectes indesitjats i llavors s’acaba acusant una vegada més els jutges de masclistes, perquè amb l’anterior Codi Penal posaven penes més altes. Una cosa bastant semblant es podria dir de la llei trans, que també lidera UP, i que suscita moltes objeccions. Sobre la sedició, el problema no és que se suprimeixi, sinó que no s’abordi la reforma de la rebel·lió perquè el que va passar a Catalunya el 2017 va ser un delicte contra la Constitució, sense violència, cert, però els polítics de la Generalitat es van rebel·lar contra l’ordre constitucional. I això el Codi Penal ho hauria de castigar. Finalment, allò d’eliminar la malversació com demana Gabriel Rufián seria tant com concedir-los una amnistia encoberta. El refrany diu que «l’infern és ple de bones intencions», i en política això condueix a perdre les eleccions.