Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Negligències en els parts

Els casos de violència obstètrica no són aïllats. Ho saben especialistes que intenten evitar-les davant d’altres associacions mèdiques que es manifesten ofeses.

1
Es llegeix en minuts
Negligències en els parts

JORDI COTRINA

Han passat 10 anys des que la Paula va néixer en un part en què la falta de control li va provocar greus seqüeles neurològiques. Va passar en un hospital de Ciudad Real i la seva mare i el seu pare han aconseguit ara la indemnització més elevada per una negligència mèdica, tot i que res paga el que han fet amb les seves vides. L’altra cara és que els qui van cometre mala praxi només han tingut una multa: la llevadora es jubilarà i el ginecòleg continuarà exercint. 

Els casos de negligències mèdiques van augmentar un 25% el 2021. Segons el Defensor del Pacient, 122 nadons van néixer amb alguna discapacitat (25 casos més que l’any anterior) a causa de parts fets de manera inadequada o amb fòrceps, provocant patiment fetal o paràlisi cerebral. A més, a l’informe es remarca la falta d’informació en nombrosos casos per part dels ginecòlegs sobre les malformacions del fetus.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

A això s’hi ha d’afegir que, aquest estiu, Espanya va ser condemnada per l’ONU per un cas en un hospital de Sant Sebastià, on a la víctima se li va induir al part sense el seu consentiment. El mateix dictamen parlava de violència obstètrica i que aquest és «un fenomen generalitzat, sistemàtic i arrelat en els sistemes sanitaris». És la segona condemna de l’ONU a Espanya. L’anterior, el 2020, la mare va rebre una episiotomia sense consentiment i la seva filla va contraure una infecció en el naixement. Totes aquestes pràctiques no són casos aïllats. Ho saben especialistes que intenten evitar-les davant altres associacions mèdiques que es manifesten ofeses.

Com sempre, s’ha d’escoltar els qui ho pateixen. La falta de perspectiva de gènere en la salut reproductiva i sexual de les dones l’hem notat gairebé totes, en algun moment, quan hem consultat especialistes sobre la nostra regla o absència de regla, sobre els embarassos o els parts. Des de tactes injustificables fins a una negació o fins i tot infantilització del que diem. Més d’una en podria parlar. A veure si es posa remei a aquestes xifres i l’ONU no ha de fer-nos cap altra vergonyosa advertència per tercera vegada. 

Temes:

Embaràs