Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Alliberar-se de Junqueras

Que el líder republicà condicioni el nou Govern és una ingerència que Aragonès no hauria de permetre perquè qüestiona la seva autoritat com a president

1
Es llegeix en minuts
Alliberar-se de Junqueras

Alberto Estévez/EFE

Perquè el nou Govern no entri a la via morta dins d’uns quants mesos, Pere Aragonès necessita aprovar els Pressupostos del 2023. No fer-ho seria una irresponsabilitat enorme enmig dels problemes econòmics actuals i suposaria un gravíssim hàndicap per portar a terme els projectes finançats amb fons europeus. La irresponsabilitat seria doble perquè les condicions són propícies per a la seva aprovació. És evident que Junts no l’hi facilitarà perquè en bona lògica li exigeix que primer se sotmeti a una moció de confiança. Reconeguem que Laura Borràs, fins i tot estant als antípodes del seu pensament, té raó: Aragonès ja no compta amb els 74 vots que el van investir president el maig del 2021, i hauria de preguntar al Parlament qui el recolza. Certament, no està obligat, i pot suplir aquesta falta de legitimitat democràtica si tira endavant els comptes. Per a això necessita el suport del PSC i dels Comuns. No hi ha més cera que la que crema. Ara bé, Oriol Junqueras va ser molt taxatiu fa uns dies en la seva desqualificació cap al PSC i prefereix abans prorrogar els Pressupostos que negociar-los amb la formació de Salvador Illa. El líder republicà, que continua gastant uns posats curils, practica la vella estratègia pujolista de pactar a Madrid amb el PSOE, mentre a Barcelona descarrega tota la seva bilis contra els socialistes. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Després d’anys de lluita, ERC ha aconseguit finalment emancipar-se de Junts gràcies al tret al peu que s’han donat ells solets. Ara la pregunta és si Aragonès intentarà en algun moment alliberar-se de Junqueras, la responsabilitat del qual en el desastre del procés és superior a la de Mas i Puigdemont. Que Junqueras condicioni el nou Govern afirmant que l’escenari més probable és la pròrroga dels comptes és una ingerència que Aragonès no hauria de permetre perquè qüestiona la seva autoritat com a president. A més, evidencia la trampa de l’operació de fitxar tres polítics amortitzats provinents del PSC, CDC i els Comuns per intentar fer cas omís de l’aritmètica parlamentària. ERC només té 33 diputats i no va guanyar les eleccions.