La relliscada | Per Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El Suprem redueix la pena d’un assassí

La justícia no va escoltar la mare salvatgement assassinada i ara tampoc escolta les seves filles, que van estar set hores amb el cadàver de la dona fins que una veïna les va rescatar. Tenien 2 i 4 anys

3
Es llegeix en minuts
El Suprem redueix la pena d’un assassí

Es pot imaginar-se Bara N. amagat hores després de degollar la seva dona atacant-la mentre dormia al llit amb les seves dues filles, de 2 i 4 anys, i deixar les petites a la casa amb el cadàver de la seva mare i la porta barrada perquè no poguessin escapar. Devia poder cavil·lar: «L’he cosit a punyalades i he abandonat les nenes allà. Quan m’agafin em ficaran a la garjola i llençaran la clau al mar». Segur que va pensar que trobaria poca simpatia en el nostre sistema de justícia després de l’abominable crim que acabava de cometre, ara fa quatre anys, al seu domicili de Bilbao. Però home, no t’equivoquis, que ets un home. Alguna cosa es podrà fer. Algú t’ajudarà. I vaja si l’han ajudat. Al més alt nivell. El Tribunal Suprem li ha rebaixat de 37 a 29 anys la pena que li va imposar l’Audiència de Biscaia, confirmada pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc per assassinat amb l’agreujant de parentiu i gènere, abandonament de menors, maltractament habitual i lesions psíquiques. Li ha acceptat l’únic recurs que va presentar, sort que no en va plantejar més. No considera acreditat el fet que les menors patissin les esmentades lesions psíquiques, tot i que totes dues fa anys que estan en tractament psicològic i una pateix mutisme, i van ser ateses pels serveis socials en estat de xoc quan una veïna les va rescatar al sentir-les plorar. Com que no li queda clar si aquests símptomes deriven de l’atac violent que va consistir en 83 punyalades a cara, coll i tòrax, o del fet de mantenir-se set hores tirades i soles en un escenari de malson, rebaixa la pena al pare. No ens passéssim de frenada al condemnar la violència masclista. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La víctima, Maguette Mbeugou, de 25 anys i d’origen senegalès com el seu assassí, no va trobar tanta empatia de la justícia, per a ella no hi va haver dreceres ni comprensió. Ningú li va fer una bona mirada. De fet, el seu crim va ser qualificat pel president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV), Juan Luis Ibarra, com «un fracàs de la justícia en majúscules» pel qual va demanar perdó públicament. I és que la jove havia denunciat el seu marit mesos abans per maltractaments, però una jutge li va denegar l’ordre d’allunyament sol·licitada per entendre que no feia falta atesa la seva intenció de mudar-se de domicili per esquivar l’home i el seu infern. La fiscalia tampoc va demanar mesures de protecció. Jutjat un mes després per un delicte d’amenaces, el marit va ser absolt per no comptar amb prou proves. I allà va acabar el recorregut de la víctima a la recerca d’empara. Les amigues de la Maguette, que portaven fotos de la bonica mare salvatgement apunyalada en les concentracions de repulsa, van remarcar que quan una dona africana s’atreveix a denunciar el seu home anant en contra de totes les seves estructures culturals convé escoltar-la. En efecte, va ser valenta i es va quedar sola davant el perill. La seva por no va obtenir l’atenció que mereixia. Pel que sembla, el de les seves filles òrfenes tampoc ha acabat de convèncer ses senyories, que no es creuen les seqüeles. Rebaixar la condemna a un assassí confés d’una víctima de violència masclista a qui en el seu moment no es va escoltar en la seva demanda d’auxili, això sí que és filar molt prim en matèria de menyspreu a les dones. Haurien d’estar sonant totes les alarmes de la nostra societat, tot i que qui vol sentir-les.