Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Junts cap al desastre

A hores d’ara, abandonar l’Executiu seria el més coherent de cara al futur perquè altrament els seus votants els acabaran tenint per un zero a l'esquerra

1
Es llegeix en minuts
Junts cap al desastre

FERRAN NADEU

És molt difícil que Junts surti viu de la consulta sobre la continuïtat en el Govern. Decideixi el que decideixi ja ha perdut. El guanyador absolut és ERC perquè o es quedarà amb tot el poder o amb uns socis que passaran a ser uns xaiets. Fora de la Generalitat, el camí cap a la irrellevància acabarà generant desercions i fugues de molts dels quadros de Junts que ara ocupen posicions institucionals, sobretot si després de les municipals –i en part com a conseqüència de tota aquesta dinàmica– es fum una patacada.

Notícies relacionades

Xavier Trias, estupefacte davant la crisi de la seva formació, ja ha anunciat que no serà candidat. I a Girona, Junts no troba qui pot presentar amb cara i ulls per intentar rellevar l’actual alcaldessa, Marta Madrenas. Amb tot, a hores d’ara, abandonar l’Executiu seria el més coherent de cara al futur perquè altrament els seus votants els acabaran tenint per un zero a l’esquerra. Per primera vegada el que pensa Carles Puigdemont és el que desitja Oriol Junqueras. Amb els papers a la mà, és evident que ERC no ha complert l’acord que va fer possible la investidura de Pere Aragonès quant a la unitat estratègica de l’independentisme. Tot i que també és veritat que el maig del 2020 els republicans, després de tres mesos de dures negociacions i dues votacions perdudes, no van tenir més remei que transigir amb aquesta caixa o faixa davant l’abisme de tornar a les urnes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Si finalment la pressió dels consellers i alcaldes, i del mateix Jordi Turull, aconsegueix que el resultat sigui favorable a quedar-se en el Govern, el discurs de crítica cap a ERC haurà quedat fet miques i a la primera deslleialtat Aragonès els farà fora sense més contemplacions. Davant d’aquest escenari de subordinació, els sectors intransigents, encapçalats per Laura Borràs, acabaran abandonant Junts per unir-se a la llista cívica que planteja l’ANC. El dilema per als ‘junters’ és hamletià, i la calavera que exhibeixen a la mà és la seva. Per això ploren, des de Turull fins a Jordi Puigneró, passant per tots els consellers, s’emocionen en els mitjans quan expliquen el que estan vivint. Pobrets.