Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Impostos, harmonitzar, federalitzar

La pressió fiscal al nostre país és per sota de la mitjana europea i les administracions públiques gasten més del que recapten

1
Es llegeix en minuts
Impostos, harmonitzar, federalitzar

En l’enverinat debat sobre les polítiques fiscals que practiquen algunes autonomies governades pel PP, Madrid des de fa anys i ara també Andalusia, es creuen dues anàlisis. Primer, el purament ideològic, perquè és evident que l’eliminació de determinats tributs beneficia les rendes més altes i castiga greument la recaptació, cosa que va en detriment dels serveis públics i del seu caràcter redistributiu. Més enllà de la discussió sobre si amb l’impost de patrimoni es torna a pagar pel que anteriorment ja s’havia tributat, i si és o no un impost anacrònic, el que resulta inqüestionable és que Espanya no pot permetre’s recaptar menys. La pressió fiscal al nostre país és per sota de la mitjana europea i les administracions públiques gasten més del que recapten. Per tant, com recomanen els experts, és necessari incrementar l’eficiència i el potencial recaptatori del sistema tributari. Per desgràcia, al nostre país hi ha massa règims especials, bonificacions i exempcions que el converteixen en un formatge gruyère. 

El segon és el territorial, que ho enverina tot. Que el president andalús Juanma Moreno convidi els empresaris catalans a traslladar-se a la seva comunitat després d’anunciar la supressió de patrimoni és desafortunat i només contribueix a l’enfrontament. Les autonomies estan en el seu dret d’apujar o abaixar impostos, però no com a manera de succionar la riquesa d’altres territoris i practicar un dúmping fiscal intern. Per tant, el ministre José Luis Escrivá té tota la raó quan proposa harmonitzar els impostos de patrimoni, successions i donacions per la seva naturalesa directa sobre la riquesa. Harmonitzar no és centralitzar, sinó fixar un terra federal mínim de tributació, de manera que les autonomies només puguin pujar-los, però no baixar-los o eliminar-los. Garantiríem així la recaptació i evitaríem la competència deslleial entre territoris. Finalment, no podem oblidar que el més antifederal i insolidari que hi ha a Espanya són les quotes basca i navarresa, però què poc es parla d’això.