Apunt

Ous a preu d’or

Una solució per abaratir el cistell de consum podrien ser xecs o ajudes a les famílies més vulnerables i alguna rebaixa selectiva de l’IVA

2
Es llegeix en minuts
Ous a preu d’or

Ajuntament de Barcelona

El cistell de consum s’ha convertit en objecte de pugna política. No podia ser de cap altra manera en un país en què la polèmica entre partits ho inclou tot.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, sense consultar amb la resta del Govern i amb el clar objectiu de marcar diferències de cara a les seves aspiracions polítiques, ha encertat al posar sobre la taula un debat que cala entre la gent. I ho fa proposant acords amb la gran distribució per posar límit als productes bàsics de la cistella de la compra, en què els aliments s’han disparat ja gairebé un 14%.

El problema és més de forma que de fons. Al marge que és una proposta que no s’ha consensuat en el conjunt del Govern, la veritat és que l’Executiu hauria de prendre mesures i, en especial, per a aquelles famílies que es podrien veure abocades a empitjorar la seva dieta per falta de recursos. És precís que comprar els ous, el pa, la llet.... tot allò que és bàsic i imprescindible per a una llar i que s’ha situat gairebé a preu d’or sigui possible almenys per als més vulnerables. La qüestió és ¿com es pot fer?

Poc després de fer Díaz la seva proposta, Carrefour, a través d’una intel·ligent jugada de màrqueting, va oferir una cistella de 30 euros en què resulta que amb prou feines hi figuren productes frescos. I la resta del sector està en peu de guerra perquè s’oposa a posar límits als preus. El sector defensa rebaixar l’IVA, però tot i que això abaixaria els preus, minvaria els ingressos d’un Estat que els necessita per als serveis públics.

Notícies relacionades

I un acord només amb les grans cadenes de distribució aniria en detriment del petit i mitjà comerç, afectat com tots els sectors per l’augment de costos i sense la capacitat de rebaixar els preus com sí que tenen els grans.

Així doncs, el més lògic seria fer-ho a través de xecs o ajudes directes de l’Estat a les famílies més vulnerables. Per exemple, les que perceben o poden ser candidates a l’ingrés mínim vital. I fins i tot combinar-ho amb alguna reducció selectiva de l’IVA.

Temes:

Salaris IPC