APUNT

Examinant Xavi

1
Es llegeix en minuts
Examinant Xavi

Afp

Xavi Hernández sembla estar a prova cada partit. No és una injustícia. O si es prefereix, no és inusual. Passa a Barcelona amb gairebé tots els entrenadors, bregats o novells. Xavi encara se’l considera dels últims. Està comunament acceptat que l’experiència de Qatar no desgrava, de la mateixa manera que ni puntua ni penalitza el que ha passat la temporada anterior. La urgència presidencial d’invertir a tot drap en el present a costa d’ingressos de demà –només es viu una vegada, el futur comença avui– converteix el projecte de Xavi en una espècie d’examen de selectivitat rigorós. ¿És tan bon entrenador com es desprèn del seu discurs embastat i el seu carisma barcelonista? ¿És l’entrenador inspirat del dia de la Reial o l’aturada de l’empat contra el Rayo?

Aquí no es diu res que ell no sàpiga millor que qualsevol opinant d’estar per casa. És l’exigència que emana de la naturalesa de la institució i que promou el president impacient. L’últim, el més recent, val més, perquè es mesura el progrés, i davant la Reial Societat es va treure brillantor amb intervencions directes que van modificar per bé el curs del partit. 

Notícies relacionades

Però caldrà puntuar-li més coses. La pèrdua de protagonisme de les vaques sagrades, tants anys en el punt de mira, no va ser una impugnació amb pinta duradora (Busquets encara resulta insubstituïble i Alba, ja es veurà en funció de qui arriba per fer-li competència), però aireja la idea que Xavi va imprimint un nou ordre en el camp i per tant al vestidor. Noves cames, noves veus. L’avantatge de disposar de més recursos que l’any passat.

Decisions de personalitat

Un altre punt a tenir en compte: la titularitat de Frenkie de Jong. Xavi no li va lligar les cadenes dels interessos venedors del club, com a Memphis i Aubameyang, alineant Pjanic, per exemple. Ressalta davant de qui convingui que és un jugador important. Són en tots dos casos decisions de personalitat, de la qual tampoc es dubtava, de cara a la plantilla i el club. Però com es deia al principi, l’examen no cessa i el de l’atreviment ho va aprovant. Ja ho és.