A contrallum | Article de Juan José Millás Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

No manem gens

Putin es desperta, observa el quadro elèctric d’Europa, que té al costat del llit, i avui decideix apagar la Torre Eiffel i demà la Puerta de Alcalá

2
Es llegeix en minuts
No manem gens

ZOWY VOETEN

De manera que Putin té l’interruptor amb què s’apaguen i encenen els aparadors de les botigues del món lliure. Ara ha decidit apagar-los a partir de les deu de la nit. Por farà acostar-s’hi i veure els maniquins entre les ombres. Maniquins muts, foscos, tenebrosos, com l’autòcrata rus. Putin es desperta, observa el quadro elèctric d’Europa, que té al costat del llit, i avui decideix apagar la Torre Eiffel i demà la Puerta de Alcalá. Ignoràvem que quedaven tan lluny els interruptors que apagaven i encenien les nostres vides, i no només tan lluny en la distància física, sinó en l’emocional. Em pregunto ara d’on ve la cera de les espelmes, per si calgués tornar-hi.

Notícies relacionades

Mentrestant, una mica de la llum interior de cadascun de nosaltres s’extingeix també. Al passar de nit per davant dels aparadors d’El Corte Inglés o Zara, el vidre reflectirà un jo fosc perquè també Putin maneja la il·luminació dels jos occidentals. Però no l’anomenin vostès foscor, anomenin-ho estalvi energètic. Personalment, he desconnectat la bombeta de l’interior de la nevera perquè els meus aliments adquireixin la qualitat de siluetes de la resta de la realitat. La mà tempteja els iogurts i els formatges i les fruites i les verdures... Ara és la mà la que hi veu. El tacte, com a sentit, resulta més barat que la vista. No ens havíem adonat que hi ha sentits més barats que d’altres. L’oïda tampoc gasta a penes llum. És d’esperar que Putin no manegi també el quadro elèctric del gust i l’olfacte. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

¿Però què va ser dels iots i de les mansions i de les obres d’art confiscades als magnats russos? En teoria, eren interruptors amb què els desendollàvem del Kremlin, tot i que sembla que continuen adherits a ell. Potser eren menys mansions i iots dels que ens van dir o potser eren menys magnats dels que crèiem. La capacitat de Putin per manejar a distància la nostra il·luminació nocturna és una metàfora dels fils invisibles que manegen les nostres existències. Uns fils, els exteriors, els mouen la publicitat i els bancs; altres, els interiors, el món subconscient, que és ple d’ombres, com els aparadors de les botigues de luxe de Madrid o Berlín. No manem gens en nosaltres. No decidim res.