Editorial Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Optimisme en el ritme de sortida de la crisi

La recuperació està sent més ràpida de l’esperat. No hauria sigut possible sense l’escut social que ha mitigat els efectes de la crisi

1
Es llegeix en minuts
DOS TURISTAS EN LA TERRAZA DE UN BAR DE LA PL REAL

DOS TURISTAS EN LA TERRAZA DE UN BAR DE LA PL REAL / Laura Guerrero (EPC)

En economia, tan important és diagnosticar la situació actual com anticipar-se. Per això, convé estar atents a les previsions que publiquen periòdicament els centres d’anàlisi. Solen no coincidir entre ells, però permeten detectar tendències. Aquest dimarts es van conèixer les del Govern, el Banc d’Espanya i l’OCDE, i la música de totes convida a l’optimisme. Després d’un 2020 en el qual el PIB es va desplomar el 10,8%, hi havia pocs dubtes que el 2021 seria l’any de la recuperació. La bona notícia és que està sent més ràpida de l’esperat, gràcies a l’èxit de la vacunació i al consum privat (que ha permès, per exemple, salvar els mobles al turisme). El Banc d’Espanya i l’OCDE milloren les seves previsions per a aquest any (6,3% i 6,8%, respectivament) i el Govern, que les manté en el 6,5%, confia a recuperar el nivell d’activitat diari i ocupació prepandèmia a finals d’aquest any. Els fons europeus hi ajudaran.

A aquest punt no hauria sigut possible arribar sense l’escut social que ha mitigat els efectes de la crisi. Una de les mesures més efectives són els ertos, que el Govern ha proposat a sindicats i patronal prorrogar fins al gener. Les polítiques públiques i la concertació amb els agents socials continuaran sent necessàries perquè, tot i que prioritza l’optimisme, l’horitzó no és del tot clar. Segueixen els dubtes, com l’evolució de la pandèmia o la inflació que, tot i que es preveu que es moderi quan abaixin els preus de l’energia, podria reduir el consum de les llars.