Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Més enllà del hijab

Prohibir el vel islàmic, com algunes veus reclamen, no comportaria la victòria ideològica, més aviat provocaria l’efecte contrari

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp7058104 hiyab barcelona190724133359

zentauroepp7058104 hiyab barcelona190724133359 / JOAN CORTADELLAS

Com una conseqüència més del desastre de l’Afganistan, el debat sobre el vel islàmic està de nou sobre la taula. Per a alguns, el hijab només és l’avantsala del burca. El tros de tela que representa la submissió de la dona. Són moltes les joves que es veuen obligats a cobrir-se el cap per la pressió familiar i social, però també n’hi ha que recorren a ell com a símbol d’identitat o de reivindicació. També com a refugi. Quan no hi ha llocs segurs, els símbols religiosos ofereixen una sensació de protecció. 

Prohibir el seu ús, com algunes veus reclamen, no comportaria la victòria ideològica, més aviat provocaria l’efecte contrari. Potser el debat no s’ha de centrar en el hijab, sinó més aviat en la capacitat de decisió. ¿Oferim a les joves de famílies migrants les eines per a la seva independència? ¿Assegurem el seu accés a l’educació, protecció davant les pressions familiars, xarxes d’empara i suport en el seu accés al món laboral? ¿Som una societat prou lliure de discriminació, de racisme, per oferir igualtat d’oportunitats? Sense independència econòmica no hi ha llibertat. Amb o sense vel, al patriarcat no se’l pot vèncer des de la debilitat.