Apunt

El procés de Madrid

Si no fos perquè l’estratègia neix a la Puerta del Sol, no a la plaça Sant Jaume, diria que la capital s’encamina cap a demanar la independència

1
Es llegeix en minuts
El procés de Madrid

David Castro

Mai hauria imaginat que una de les millors deixebles de l’extinta CiU seria la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que està aconseguint desdibuixar el lideratge del president del PP, Pablo Casado. En la seva ofensiva constant per exercir d’oposició del Govern «socialcomunista i bolivarià» (segons la seva terminologia) de Pedro Sánchez, emula cada vegada més Jordi Pujol. I utilitzant armes de l’arsenal que s’atribuïa només als nacionalistes catalans, com el victimisme. De l’‘Espanya ens roba’ passem al «ens ataquen per madrilenys i lliures», barrejant Madrid amb PP i llibertat, com, al seu dia Pujol vinculava qualsevol crítica a la seva persona amb un atac a Catalunya.

Notícies relacionades

Ho ha posat amb safata el titular de Seguretat Social, José Luis Escrivá, al recolzar un impost per compensar els avantatges de la capitalitat de què disfruta Madrid, després rebutjada rotundament per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Però ¿què hi fa? L’enèsima cacofonia pública del Govern és un bon motiu per al victimisme. La proposta ve del president de la Generalitat, no de la catalana, sinó de la valenciana, Ximo Puig, que fa temps que denuncia l’‘efecte aspirador’ que la capital d’Espanya exerceix sobre el seu entorn amb la seva política de rebaixes d’impostos. Com va recordar el líder valencià, convertit en un altre dels dimonis de l’ayusisme: «Els regals fiscals al final algú els acaba pagant», sigui mitjançant més tributació d’uns comparat amb els altres o amb menys serveis públics.

Cada autonomia és lliure de practicar les seves polítiques, però jugant amb les mateixes regles o similars. En tot cas, des del PP no han trigat a deplorar «un impost contra els madrilenys», o a atribuir a Pedro Sánchez, nascut al madrileny barri de Tetuan i exjugador de l’Estudiantes, «madrilenyofòbia». Si no fos per ser una estratègia sorgida dels ‘spin doctors’ de la Puerta del Sol en comptes dels de la plaça Sant Jaume, pensaria que Madrid, amb el guiatge d’Ayuso, emprèn un procés com el català ¿serà el pròxim pas exigir la independència?