Els Jocs des del sofà

Max, la veu de 3ZZZ

2
Es llegeix en minuts
Tokyo 2020 Olympic Games - Swimming

Tokyo 2020 Olympic Games - Swimming / DPA vía Europa Press (DPA vía Europa Press)

Jo soc un amateur en això d’observar la tele. Per a mi voldria aquest bloc, amb espiral, mida camió, que té el mestre Ferran Monegal, en què ho anota tot tot. No se li escapa ni una.

M’havia despertat a les 04.20 hores per no perdre’m la final dels 100 metres lliures en què aquest tros de nord-americà, de cintura de ballarina, esquena, espatlles i braços com els de ‘Hulk’, anomenat Caeleb Dressel, de 24 anys, polvoritzava el rècord del món demostrant que era més o gairebé tant com Johnny Weismuller, Mark Spitz o Michael Phelps quan, de sobte, fent zàping, vaig ensopegar amb la meravellosa i entendridora història de la nedadora siriana Yusra Mardini, que no es va classificar per a la final dels 100 metres papallona, però que és igual perquè va salvar, quan fugia amb la seva germana de la guerra (ella competeix a l’Equip Olímpic de Refugiats), de morir ofegats un munt de compatriotes quan creuava en un bot l’Egeu entre Turquia i Grècia. Ella, la seva germana i dos més, que eren els únics que sabien nedar, van ser el motor i les seves vuit cames les hèlixs d’aquest bot fins a arribar a terra. Busquin la història.

Hola, aquí Austràlia

Així estava jo, veient com es coronava Dressel contra un altre individu impressionant, australià, Kyle Chalmer, de 18 anys, or a Rio-2016 en aquests mateixos 100 lliures, quan em va trucar el meu amic de l’ànima australià, Max Pérez-Torres, que sí que és amic, però no és australià, és espanyol, advocat i emprenedor que s’ha convertit, des de fa ja més d’una dècada, en una veu de referència a l’emissora mundial 3ZZZ, la ràdio ètnica i comunitària més gran d’Austràlia, amb programes en més de 60 idiomes.

El Max es va enamorar d’una australiana a Espanya i se’n va anar a viure Melbourne i, ara, connecta el món amb l’esport. I, quan dic «el món», em refereixo que cada diumenge al matí estem parlant una dotzena (o més) de periodistes des d’una dotzena de racons del món. Triïn el punt del globus que vulguin, el que se’ls acudeixi, ja que allà hi ha un individu de 3ZZZ, parlant de les seves coses i esports. No els enganyo: sempre comencem parlant de Leo Messi.

Titmus-Ledecky, ¡quina parella!

Notícies relacionades

El Max em va trucar perquè Austràlia està a dieta, de règim, aquesta setmana. Ningú menja. Tot el món para al migdia per veure el gran duel EUA-Austràlia a la natació. Dressel va guanyar Chalmers, sí, però la gran, la immensa, la tremenda Ariarne Titmus, de 20 anys, que no nada, levita sobre l’aigua, ja ha derrotat i posat en qüestió l’encara mítica nord-americana Katie Ledecky, que va ressuscitar als 1.500 després que Titmus la vencés en la distància curta. Això sí, els EUA ja sumen 21 medalles (6 d’or) a l’aiguabeneitera, i Austràlia, 12 (5), però el duel té a règim tot Austràlia.

I és que, a Austràlia, la natació és gairebé una religió com explica el Max. «Aquí els nens aprenen a nedar abans, gairebé, que a caminar. Aquí tothom és socorrista i fins i tot a les escoles hi ha competicions de natació», diu el Max orgullós, gairebé un ‘aussies’ més, tot i que la seva foto de WhatsApp és Saúl Craviotto i Mireia Belmonte portant la bandera d’Espanya.