Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Incloure o excloure

El règim cubà opta per l’esperpent. I, també, clar, per la innoble i sagnant solució de les metralletes, la repressió de les detencions arbitràries

1
Es llegeix en minuts

Miles de manifestantes salen a la calle en Cuba por primera vez en 27 años.

El règim cubà opta per l’esperpent. I, també, és clar, per la innoble i sagnant solució de les metralletes, la repressió de les detencions arbitràries. Ha passat amb ‘Patria y vida’, la cançó de Yotuel Romero que s’ha convertit, des del febrer fins ara, en la banda sonora d’aquesta revolta incipient. Si alguna cosa té és imaginació en la lletra i sincretisme en la música. No deixa de ser música cubana, malgrat ser hip-hop, i fa referència al mític lema castrista (‘Pàtria o mort’) per confrontar-lo al nou ‘Patria y vida’. Diu Yotuel (que ja estava predestinat a parlar en nom del poble: ‘yo-tú-él’), que l’important de la cançó és «la ‘i’ que inclou i no la ‘o’ excloent». No escollir, sinó sumar.

Explica el canvi de registre, la irrupció d’unes noves generacions que no han conegut l’eufòria revolucionària, sinó la desolació de la fam: «Se acabó. Tú, cinco nueve; yo, doble dos». La bretxa profunda entre 1959 i 2020. Doncs bé: ‘Granma’, el diari oficial, ataca i diu que són «traïdors, covards i rates» i que volen canviar Cuba per la fama, tot i que no pot evitar confessar que alguns dels cantants es van formar en el sistema d’ensenyament modèlic. L’esperpent.

Temes:

Cuba