Apunt

Sense rascades a l’equip econòmic

Qualsevol canvi en aquests departaments hauria portat desconfiança a Europa i als agents socials i econòmics

1
Es llegeix en minuts
Sense rascades a l’equip econòmic

M. Fernández /Europa Press / Pool

Tot just una rascada, al Ministeri de Transport, ha patit l’equip econòmic en l’amplísima remodelació del Govern central empresa per Pedro Sánchez. A la resta, al contrari: Nadia Calviño guanya un esglaó i en surt reforçada al passar de vicepresidenta segona a primera. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perd pes polític al cedir la tasca de portaveu del Govern a la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; però cobra més pes econòmic, ja que Hisenda assumirà les competències sobre Funció Pública. 

Notícies relacionades

Tampoc han sortit indemnes dels canvis els ministeris de José Luis Escrivá (Seguretat Social), Teresa Ribera (Transició Ecològica) i de Reyes Maroto (Indústria). I tot això reforça el missatge que va voler llançar Sánchez al situar la recuperació econòmica al centre de la seva estratègia per a la segona part de la legislatura. El Ministeri de Treball, l’altra peça clau a l’equip econòmic del Govern central, no estava, en tot cas, a l’abast d’aquesta onada de canvis, ja que el Departament de Yolanda Díaz és en ‘zona morada’. I, el canvi, en Transports, amb la sortida de José Luis Ábalos, només pot ser interpretat en clau política, i no de gestió econòmica, per més que des d’aquest Departament es gestionaran una part rellevant dels diners europeus que han d’arribar. 

L’aprofitament dels fons europeus és clau en aquest període i d’aquí el reforç de Calviño i de la mateixa Montero, que té entre les seves competències les relacions financeres amb les comunitats autònomes i la Direcció General de Fons Europeus. Qualsevol canvi a l’equip econòmic hauria portat una desconfiança a Europa i entre els agents socials i econòmics que Pedro Sánchez no es pot permetre a la recta final de la legislatura, amb reformes tan importants al pap com les de les pensions, el mercat laboral, els impostos i el finançament autonòmic.