Pros i contres

Les regles i Borges

Les regles serveixen per acotar, per impedir, per evitar que passin coses. I és en l’assumpció de la norma on arrela la grandesa de l’esport

1
Es llegeix en minuts
fcasals33113475 mia26  san juan  puerto rico   09 03 2016   reproducci n de 160926192418

fcasals33113475 mia26 san juan puerto rico 09 03 2016 reproducci n de 160926192418 / Daniel Mordzinski

Jorge Luis Borges no era un amant del futbol. De fet, l’odiava, i el verb odiar està escrit, aquí, en l’extensió més genuïna del terme. De fet, odiava la gran majoria d’esports. Va escriure que «la necessitat que n’hi hagi un que guanyi i un altre que perdi em sembla essencialment desagradable, perquè conté una idea de supremacia i de poder que em sembla horrible». L’esport, clar, inclou inevitablement la premissa de la victòria i de la derrota i té regles per certificar l’una i l’altra, regles que serveixen per civilitzar l’activitat física i per emmarcar-la en uns paràmetres que van més enllà de l’estricta duresa de la lluita per la vida, que és un assumpte que sí que interessava a l’escriptor argentí.

En general, les regles serveixen per acotar, per impedir, per evitar que passin coses. I és en l’assumpció de la norma on arrela la grandesa de l’esport. Sense fora de joc, per exemple, el futbol no existiria. Ara, la UEFA n’introdueix una altra: els gols en camp contrari ja no valdran el doble. Aquest detall canviarà la manera de jugar una eliminatòria. Veurem victòries i derrotes més emotives i agosarades. I, ho sento per Borges, però l’empat no tindrà domini ni servirà de res.

Temes:

Futbol