Editorial

Megabrots entre joves

L’explosió de contagis en festes entre els menors de 30 anys o que no han rebut la pauta completa demostra l’efectivitat de la vacunació i de les mesures de protecció

3
Es llegeix en minuts
Megabrots entre joves

JORDI OTIX

En unes declaracions recents, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va afirmar que «sense la vacunació, ja estaríem confinats com a la primera onada». El fet que ja s’hagi arribat al 38% de catalans amb la pauta completa i al 54% amb la primera dosi, especialment a la franja d’edat més vulnerable, ha evitat fins ara un replegament en la desescalada que ha permès obrir bars musicals i discoteques, ha ampliat l’oci nocturn i ha dibuixat un panorama d’una certa normalitat. Mesures que es mantenen, com el fet de no haver de portar la mascareta a l’aire lliure, però que estan enlaire, a l’espera de l’evolució del que ja podem qualificar com a cinquena onada.

Les dades ens parlen d’una tendència a l’alça de la pandèmia. El risc de rebrot (la possibilitat de nous casos en 14 dies) ha arribat fins a 438, quan fa menys d’un mes, el 15 de juny, s’havia instal·lat en la xifra més baixa, 83. També augmenta la taxa de reproducció: del 0,76 del maig al 2,07 de principis de juliol; i la positivitat dels tests, amb el 10,9%, molt per sobre de la xifra del 5% recomanada per l’OMS. En incidència acumulada de casos, s’ha arribat als 217 per 100.000 habitants, una quantitat especialment crítica (1.054) entre la població de 20 a 29 anys. 

Queda evidenciat, doncs, que la pandèmia no ha cedit i que ara s’acarnissa entre els joves. La mitjana d’edat dels afectats és de 27 anys i, tot i que la pressió hospitalària i de les ucis no té res a veure amb els pitjors nivells de fa mesos, i tot i que la mortalitat s’ha mantingut en xifres baixes, el cert és que els centres d’assistència primària estan perillosament saturats (amb mitjanes de 5.000 d’infectats en els últims dies) i que la tendència és altament preocupant. 

Les causes d’aquest rebrot s’han de buscar en la relaxació general dels costums i en la percepció equivocada que la batalla ja estava guanyada. Viatges i festes de fi de curs, revetlles i oci nocturn són l’origen de la situació actual, si bé s’han de calibrar les diferents circumstàncies. No té a veure res, per exemple, la sensació de descontrol que es viu al Born, a la Barceloneta o a les platges de Barcelona, sense gairebé mesures de seguretat i distància, amb casos com el de Canet Rock, que va portar a terme proves massives d’antígens, amb la detecció de 152 positius entre més de 22.000 persones.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La mateixa Federació Catalana d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) advoca per l’obligatorietat de tests d’antígens o PCR per accedir a les discoteques, una mesura que també valora Salut, ja que l’entrada indiscriminada i la impossibilitat de mantenir la prevenció són factors de multiplicació de la pandèmia. El creixement explosiu dels casos entre els joves, amb una taxa de vacunació encara molt baixa, ens ha de posar en alerta. Els exemples que avui publica EL PERIÓDICO ens alliçonen sobre la necessitat de no baixar la guàrdia i d’estar atents, més encara amb la implantació general de la variant delta, més contagiosa que les anteriors. Fer un pas enrere en aquesta època seria una molt mala notícia per al sector serveis i per a la població en general, però disfrutar de les vacances implica, així mateix, mantenir, com mai, els nivells de protecció, a l’espera d’un percentatge massiu de vacunats que alleugi el panorama fins a l’arribada de la immunitat de grup.