Opinió

Perú i l’abisme

No hi ha alternativa, els règims presidencialistes i més quan es decideixen a dues voltes estan deixant un espai enorme a populismes de tot signe

1
Es llegeix en minuts
Perú i l’abisme

ADRIÁN PORTUGAL / DPA

 

 

Els resultats electorals al Perú no deixen gaire marge entre el dolent i el pitjor. Amb els carrers a rebentar entre passions oposades de dretes i esquerres com si la campanya electoral seguís en marxa malgrat que les urnes ja han donat el resultat final, els dos candidats reivindiquen el triomf. El d’esquerres, Pedro Castillo, reclama el poder que li atorga l’avantatge del recompte amb 44.000 vots d’avantatge sobre la seva rival, la candidata de totes les dretes, Keiko Fujimori, que reclama que aquests vots de més són conseqüència de frau. Però el resultat no el definirà el que diguin les urnes sinó un tribunal electoral que des de fa tres setmanes està debatent i barallant-se sobre la validesa o nul·litat d’algunes paperetes, una cerimònia que està polaritzant encara més el país.

En els temps que corren, amb societats entregades a interpretar la realitat en titulars, sense matisos, el que estava en joc al Perú eren candidats extrems. A Pedro Castillo se l’anuncia com el futur Maduro d’Amèrica Llatina i per més que ell hagi negat ser chavista, l’elit urbana de Lima, incloent els principals mitjans, l’encasellen sense remei en aquesta figura que farà descendir el Perú als inferns comunistes. Com a antídot, les elits recolzen la filla d’Alberto Fujimori, el que fos totpoderós president ara a la presó.

Societat fragmentada

No hi ha alternativa, els règims presidencialistes i més quan es decideixen a dues voltes estan deixant un espai enorme a populismes de tot signe. Va passar als Estats Units on un ‘outsider’ com Donald Trump va aconseguir ocupar la Casa Blanca, passa fins i tot amb més raó a Amèrica Llatina, on la societat està molt més fragmentada amb milions de persones fora del sistema.

 El jurat electoral no ha trobat fins ara signes de frau, com tampoc ho han denunciat els observadors internacionals ¿Què queda? La seva decisió no és difícil, el que és difícil amb el país dividit en dos, serà legitimar un govern, amb el risc d’un nou país a la regió a un pas de l’abisme.

.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Perú