Editorial

Un Mobile de transició

Tot i que el congrés mundial de telefonia torna a mig gas, l’important és que Barcelona recupera la marca de ciutat de fires i negocis

3
Es llegeix en minuts
Un Mobile de transició

La tornada del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona és una mena d’inici i final de cicle que converteixen l’edició d’aquest any en especial. Potser és pel fet que va ser, precisament, la cancel·lació del congrés mundial de telefonia mòbil l’indicador definitiu que la pandèmia anava de debò, allà per febrer de 2020, després d’intentar salvar-lo gairebé fins a l’últim moment. Que ara sigui l’MWC el primer gran esdeveniment internacional que acull la capital catalana pot veure’s com una metàfora de l’inici de l’anhelada recuperació econòmica i de la represa d’una normalitat que encara no és. Per això, aquest any poc importa que no s’arribin a les grans magnituds de les quals es presumia en el passat. L’important és, simplement, que se celebra.

Barcelona recupera la seva marca de ciutat de congressos i negocis en un moment idoni, quan la flexibilització de les restriccions a la mobilitat propicien les trobades professionals en àmbit internacional, més enllà de l’àmbit ‘online’ a què havien quedat restringits a causa de la pandèmia. Per la GSMA, organitzadora del congrés, també era important no absentar-se durant més temps del circuit firal i mantenir l’edició de 2021, que se celebra excepcionalment a l’estiu perquè en les seves dates habituals no hauria sigut possible a causa de la situació per la pandèmia. Així que no és difícil d’entendre per què un congrés que se celebrarà a mig gas i amb unes previsions d’assistents més que discretes (esperen que visitin el recinte de Fira Gran Via de l’Hospitalet unes 35.000 persones, un terç de les més de 100.000 que va rebre el congrés el 2019) sigui percebut per tots –organització, administracions i actors econòmics locals– com una notícia molt positiva.

En una entrevista que publica aquest diari, el director executiu de GSMA, John Hoffman, expressa la seva confiança en què l’edició del 2022 s’acosti a les xifres pre-Covid. Aquest any, de format híbrid presencial-virtual i amb absències destacades (Facebook, Google, Sony, Nokia), serà de transició. També ho perceben de forma similar els hotelers i resta de sectors que solien beneficiar-se de l’enorme impacte econòmic que deixava el congrés a la ciutat, que el 2019 va arribar a ser de 500 milions d’euros. 

Tot i que aquesta vegada no estiguin al complet, els hotels mantenen l’esperança de reprendre el pols gradualment. I el retorn de l’MWC és una manera molt potent de tornar a situar Barcelona al mapa, perquè és un focus generador de notícies a nivell internacional. Entre altres novetats, es presentaran les últimes tendències en el 5G, les ciutats intel·ligents, la internet de les coses i la intel·ligència artificial, assumptes que tenen una aplicació directa en la vida de les persones.

Barcelona i el congrés de telefonia mòbil estan units des del 2006, una aliança que es mantindrà almenys fins al 2024. La ratificació de l’acord el juny de 2020 entre la GSMA i la fundació Mobile World Capital Barcelona –de la que formen part el Govern, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Fira, entre d’altres–, manté de moment la fira a la capital catalana. Però altres ciutats no dubtaran a disputar-l’hi. Madrid ho va intentar l’any passat. París i Milà també la desitgen. Hoffman aprecia l’«amistat» amb Barcelona, però, perquè l’idil·li no decaigui, la capital catalana ha de continuar sent competitiva. I això significa també millorar infraestructures pendents, com la connexió de l’aeroport amb l’AVE.