Sant Joan

Víctimes dels petards

Persones autistes, gent gran, nadons i per descomptat els pobres gossos, tots pateixen en silenci els atacs dels petards, sense que ningú s’atreveixi a regular-los

1
Es llegeix en minuts
Barcelona 21/06/2020 Sociedad.Regreso a la normalidad.AEROPUERTO T1.Jóvenes vuelven de su erasmus en VARSOVIA tras la pandemi

Barcelona 21/06/2020 Sociedad.Regreso a la normalidad.AEROPUERTO T1.Jóvenes vuelven de su erasmus en VARSOVIA tras la pandemi / Manu Mitru (Delegaciones)

Si la revetlla és la nit de Sant Joan, ¿per què fa dies que sentim petards per totes les ciutats i pobles de Catalunya? No hi ha una resposta que aclareixi aquest estrany misteri, però hi ha un fet inqüestionable: 15 dies abans i 15 dies després de la nit més llarga de l’any tota mena de petards, traques, focs, trons o bombetas esclaten indiscriminadament en qualsevol lloc i en qualsevol moment sense que aparentment hi hagi cap intenció ni de prohibir ni de limitar aquesta agressió. Les víctimes d’aquest terrorisme acústic de baixa intensitat són les persones autistes o epilèptiques, la gent gran o malalta, els nadons i, evidentment, els gossos i tants altres animals de companyia, una circumstància que força cada any a un èxode massiu a milers de persones que han de fugir d’aquesta dictadura acústica.

Tots fins i tot els directament afectats acceptarien sense problemes que es tiressin petards la nit de Sant Joan i fins i tot dues o tres nits més a l’any, però el que és un veritable escàndol és que per activa (perquè no hi ha legislació) o per passiva (senzillament perquè no s’aplica), hàgim de suportar que persones i animals pateixin durant dies (¡o setmanes!) aquesta dura i injustificable incomoditat. En una societat on tantes coses es regulen, es prohibeixen, es limiten o senzillament es debaten, és sorprenent la passivitat administrativa amb aquests petarders que campen al seu aire durant tants dies. Perquè, en general, la contaminació acústica és un assumpte que preocupa molt els ciutadans però causa indiferència entre els governants, molt més sensibles a les reivindicacions de qualsevol ‘lobby’, i sempre més predisposats a protegir interessos econòmics que la salut de la població. No fa falta prohibir res, però és urgent regular una pràctica que converteix els nostres carrers en una espècie de Ciutat sense Llei, on milers de ciutadans i animals pateixen innecessàriament (i moltes vegades cruelment) sense cap protecció.

Temes:

Sant Joan